Se pare ca sucul de rosii accelereaza semnificativ eliminarea alcoolului de catre ficat. Cercetatori japonezi de la doua intreprinderi agroalimentare studiaza de cativa ani efectele consumului de fructe si legume asupra metabolismului alcoolului. Recent, ei au prezentat la un congres al Societatii japoneze de nutritie rezultatele celor mai recente cercetari ale lor, iar observatiile sunt destul de surprinzatoare. In cadrul uneia din experiente s-a masurat evolutia alcoolemiei in cadrul unui grup de voluntari, carora li s-a dat sa bea 50 cl de apa plata si 10 cl de shochu, o bautura alcoolica locala cu un continut de alcool de 25%. Dupa cateva zile, ei au primit aceeasi cantitate de shochu, insotita insa de 50 cl de suc de rosii.
S-a constatat ca, in cazul sucului de rosii, alcoolemia a scazut mult mai mult dupa o ora (diferenta a fost de circa 30%) si ca, in medie, alcoolul din organism dispare total dupa cinci ore cu apa si dupa patru ore cu suc de rosii.
Viteza de eliminare a alcoolului de catre ficat este in principiu constanta si proprie fiecarui individ (reperul este de 0,15 g pe litru de sange si pe ora).
In cadrul unei alte experiente, cercetatorii au injectat unor soareci molecule specifice sucului de rosii, precum si o cantitate mica de alcool, constatand ca activitatea unor enzime cheie produse de ficat s-a accentuat.
Se observa in cazul cercetarilor japoneze ca este vorba de cantitati mici de alcool si ca cine consuma mult suc de rosii nu poate impiedica totusi alcoolul sa produca efecte daunatoare. Dupa unul sau doua pahare de alcool, se recomanda sa se treaca la altceva si, de ce nu, la suc de rosii.
Sursa: Agerpres