Pacientii care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si bolile neurologice degenerative vor beneficia de tratament cu molecule noi. Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii remis miercuri Agerpres, ministrul Nicolae Banicioiu a semnat ordinul privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevazute in Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial 489 din data de 1 iulie 2014.
Documentul aproba protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fara echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite in luna mai a acestui an. Este vorba despre denumirile comune internationale: Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor.
‘Asa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, in premiera, a listei de medicamente compensate si gratuite dupa sapte ani. Astfel, pacientii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 sunt pentru tratamentul afectiunilor oncologice’, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit comunicatului de presa.
Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si prevad metodologiile si criteriile de includere si excludere din tratamente, indicatiile pentru cele 17 molecule noi, precum si medicii care pot prescrie aceste medicamente (exemplu: medic pneumolog).
Protocoalele mai prevad modificarea dozelor cauzate de reactiile alergice si monitorizarea terapeutica a medicamentelor si cea privind raspunsul la tratament.
Totodata, mai sunt precizate si criteriile de intrerupere a tratamentului, dar si conditiile de reluare ale acestuia. Sunt incluse si investigatiile care trebuie recomandate pentru initierea terapiei. Dozele care trebuie sa fie administrate pentru fiecare afectiune sunt de asemenea prevazute in actul normativ.
Sursa: Agerpres