Vezi VIDEO
Fiecare asigurat va avea dosar electronic de sanatate. Introducerea datelor pacientilor in sistemul informatic a inceput din aprilie. Pe masura ce bolnavii se vor prezenta la medic, informatiile despre istoricul medical al acestora vor fi introduse in dosarul electronic. Pana acum la nivel national au fost realizate peste 130.000 de astfel de dosare.
Starea de sanatate a pacientilor va fi monitorizata… electronic. Datele despre istoricul medical al bolnavilor, despre tratamentul urmat sau furnizorii de servicii medicale la care a apelat vor fi introduse in dosarul electronic de sanatate. Medicii au inceput inca de luna trecuta sa realizeze arhive electronice cu informatii despre pacienti. Dosarele vor fi completate pe masura ce bolnavii se prezinta la medic.
„Implementarea a inceput din aprilie. Initializarea unui dosar se face la prima prezentare a pacientului la un medic, in general se face la medicul de familie. Datele referitoare la istoriul pacientului se preiau din platforma electronica, SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), dupa care se genereaza o matrice securizata care e proprie fiecarui pacient. Pacientul in decurs de zece zile se autentifica in sistem, isi generalizeaza o parola”, a explicat medicul-sef din cadrul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures, Stela Turdeanu.
Dosarul electronic este de fapt o platforma online care cuprinde o serie de informatii medicale despre pacient. Documentul are mai multe sectiuni, cea mai relevanta fiind partea de urgenta care poate fi accesata de toti medicii.
„Aceasta sectiune poate fi accesata de fiecare medic la care se prezinta pacientul intr-o stare de urgenta. In aceasta sectiune se releva existenta de alergii, transplanturi, implanturi, de anumite tratamente medicale deosebite, precum si de boli cronice, mai ales cele hematologice, cu impact major asupra sanatatii. Mai cuprinde cateva date cum ar fi: istoricul medical al pacientului, antecedentele personale, documente medicale relevante, datele personale ale pacientului. Aceste lucruri pot fi vizualizate doar cu acordul pacientului de catre medicul la care se prezinta in vederea unei consultatii”, a precizat Stela Turdeanu.
Medicii considera ca odata cu functionarea acestui sistem vor fi eliminate unele greseli medicale, deoarece doctorii vor avea o imagine complexa si corecta asupra starii de sanatate a celor pe care ii consulta. Pe de alta parte, va exista o problema in cazul acelor persoane care nu au acces la internet, dar nici nu stiu sa utilizeze calculatorul. Pana acum, peste 130.000 de dosare au fost realizate la nivel national, conectandu-se la sistem peste 50 de spitale si aproximativ 3.000 de medici.
Sursa: Camelia Tocaci