Vezi VIDEO
Ne pleaca medicii, dar si… pacientii. Tot mai multi maramureseni aleg spitalele din strainate pentru a-si rezolva problemele de sanatate, siguri ca in Austria, Franta sau Ungaria serviciile medicale sunt mult mai bune. Desi numarul celor care au beneficiat de tratamente pe baza formularului E112 nu este foarte mare, responsabilii Casei de Asigurari de Sanatate Maramures admit ca multi bolnavi cu posibilitati financiare au mers in clinici de peste granita fara avizul CAS. De cealalta parte, medicii din judet sunt de parere ca prejudecatile ii determina pe maramureseni sa plece din tara pentru a se insanatosi si ca, de cele mai multe ori, este vorba de bolnavi care sufera de afectiuni grave.
Luna trecuta, doi maramureseni au solicitat, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Maramures, formularul E 112 pe baza caruia sunt acordate cele mai mari sume in vederea decontarii serviciilor medicale. Ambele solicitari au fost pentru tratamente in Viena. De altfel, Austria se afla in topul tarilor cu cele mai multe solicitari din partea bolnavilor, anul trecut 80 % dintre cereri fiind pentru o clinica din Viena. Responsabilii CAS au explicat ca foarte multi pacienti care merg in Austria prezinta afectiuni grave, cum ar fi boli neurologice sau oncologice. Sunt insa si maramureseni care au beneficiat de tratamente in Belgia, Germania, Italia, Anglia sau Franta.
“Daca ne referim strict la fomularul E 112, tratament planificat in strainatate, putem spune cea mai recenta situatie, ne raportam la luna mai 2011: am avut doua solicitari in acest sens. Ambele au fost pentru Austria. Una pe o afectiune neurologica si o solicitare pe o afectiune a rinichiului si tractuilui urinar”, a declarat purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea.
Exista insa si persoane care merg la spitalele din strainatate, fara a avea avizul CAS, iar la intoarcerea in Romania li se deconteaza serviciile medicale la tarifele din tara, conform ordinului 729. Anul trecut au ales aceasta cale zece maramureseni, cei mai multi optand pentru clinici din Ungaria, Belgia sau Franta. Medicii din Maramures considera insa numarul tot mai mare de pacienti care se trateaza in strainatate este cauzat de prejudecatile oamenilor.
“O parte din pacienti au posibilitati materiale sa mearga in strainatate, mai ales ca noi suntem aproape de granita cu Ungaria, au un fel de liniste sufleteasca ca au mers in alt loc unde, probabil, e mai bine. In cele mai multe cazuri, consider ca e vorba despre o prejudecata, in virtutea careia tot ce este in strainatate e mai bun decat ce e la noi in tara, desi am vazut si tratamanete care nu erau efectuate conform normelor in alte tari”, a explicat directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta “Constantin Opris” Baia Mare, dr. Radu Dragos.
Pacientii maramureseni care vor sa se trateze in unitati spitalicesti din alte tari si vor sa obtina formularul E 112 trebuie sa dovedeasca faptul ca sunt la zi cu contributiile la fondul asigurarilor de sanatate. De asemenea, e obligatoriu sa ataseze un raport medical intocmit la un spital judetean sau o clinica universitara din tara din care sa reiasa ca pacientul nu poate fi tratat in Romania sau ca se afla pe o lista prea lunga de asteptare, ceea ce i-ar agrava afectiunea. In plus, bolnavul trebuie sa obtina si un acord de principiu de la spitalul din strainatate unde urmeaza sa fie tratat. Formularul E 112 se elibereaza in maximum 5 zile, insa poate fi primit chiar si in 24 de ore, in cauri urgente.
In ceea ce-i priveste pe cei ce opteaza sa plece fara avizul CAS, in conformitate cu ordinul 729, acestia trebuie sa stie ca e obligatoriu ca la intoarcerea in tara sa depuna la Casa de Asigurari de Sanatate chitantele si facturile in original si traducerea autorizata, precum si sa dovedeasca faptul ca indeplinesc calitatea de asigurat.
Sursa: Camelia Tocaci