Vezi VIDEO
Una din cinci persoane sufera de alergii, dupa cum arata medicii specialisti. Fie ca sunt alergii respiratorii, precum astmul sau rinitele alergice, fie ca sunt alergii alimentare sau cutanate, dau numeroase batai de cap pacientilor care se confrunta cu simptomele provocate de astfel de probleme medicale. Specialistii arata ca unul dintre tratamentele cele mai eficiente in cazul alergiilor este imunoterapia care, desi este mult mai costisitoare decat medicamentele uzuale, ii ajuta pe cei care se confrunta cu o alergie sa scape de aparitia simptomelor.
Cei mai multi pacienti se prezinta la alergolog indrumati de medicul de familie, dupa ce se confrunta cu unul sau mai multe simptome de alergie. Cu toate ca multe persoane descopera ca au o astfel de problema medicala inca din copilarie sau adolescenta, sunt si situatii in care acest diagnostic este pus abia la maturitate. Medicii specialisti arata insa ca persoanele predispuse la alergii prezinta diferite semne care pot indica o evolutie ulterioara inspre aceasta afectiune.
„Cam una din cinci persoane sufera de alergie. In functie de gravitatea acesteia sau de simptome, poate sa fie alergie respiratorie, alergie digestiva, cutanata. Putem sa avem persoane cu alergie chiar de la trei luni, deci atunci incepe suferinta, cu probleme de dermatita atopica, ulterior aceste persoane pot sa faca rinita alergica si astm bronsic. Dar putem sa avem si cazuri care se adreseaza la varsta de adult, pentru ca atunci propriu-zis debuteaza boala lor, desi terenul se cunoaste de la parinti ca s-ar putea sa aiba sau sa faca o alergie”, a explicat medicul alergolog Gabriela Hirian.
Evitarea aparitiei alergiilor este imposibila, dupa cum arata medicii, insa sunt anumite metode prin care se pot preveni simptomele acestora. Daca in cazul rinitelor alergice sau al astmului alergic se recomanda tratamentul medicamentos, in situatia alergiilor alimentare, pacientii sunt sfatuiti sa evite alimentele care provoaca aparitia eruptiilor cutanate. Pe de alta parte, pacientii diagnosticati cu alergii au la dispozitie si o varianta de tratament care se adreseaza factorului care produce alergia, insa acesta este mult mai scump si nu se poate aplica pentru orice tip de alergen.
“Exista imunoterapie specifica, ce se face doar in cazuri bine selectionate si, in general, aceasta imunoterapie da rezultate foarte bune. Imunoterapia inseamna administrarea alergenului, fie sub forma de picaturi sublingual, fie sub forma de tablete sau injectabil, administrare care se va face gradual pe o perioada de trei ani de zile cel putin, astfel incat dupa cei trei ani, persoana respectiva fie sa nu mai aiba simptome sau sa foloseasca terapia minima care poate sa controleze acele simptome, deci intra intr-o faza de remisie, in faza de remisie nefiind necesara utilizarea medicamentatiei farmacologice”, a precizat medicul alergolog Gabriela Hirian.
Specialistii arata ca, in situatia in care alergia este produsa de mai multi factori alergeni, se poate face imunoterapie specifica la alergenul care provoaca simptomele cele mai severe sau se poate face la mai multi alergeni, insa aceasta varianta este mult mai costisitoare. Pretul sedintelor de imunoterapie injectabila este de 100 de lei pe luna, in timp ce imunoterapia sublinguala costa aproximativ 200 de lei pe luna, iar cea cu pastile se ridica la costuri de 500 de lei lunar, fiecare dintre acestea fiind administrate pe o perioada de cel putin trei ani.
Imunoterapia presupune administrarea treptata tocmai a alergenului care a produs alergia, pentru a mari toleranta organismului la acesta. De asemenea, poate fi aplicata persoanelor care sufera de o forma accentuata de alergie sau celor care prezinta simptome pentru o perioada indelungata de timp.
Sursa: Gabriela Kuhajda