Vezi VIDEO
Cu un numar tot mai mare de solicitari pentru acoperirea unor tratamente in strainatate pentru copii cu varste de sub un an se confrunta Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures. Ingrijorator, potrivit oficialilor din sanatate, este faptul ca 90% din cazuri sunt pentru sugari care sufera de malformatii la inima, fenomen care a inceput sa ia amploare de la finele lui 2011 si care are o tentinta de crestere si in acest an. Cele mai multe solicitari in vederea unor interventii chirurgicale grave din judet sunt pentru clinicile din Austria si Germania.
Unul dintre cazurile de maxima urgenta care si-a gasit rezolvarea prin CAS Maramures a fost cel al lui Tudor Tiplea – un baietel care s-a nascut cu o malformatie grava a inimii si care, dupa ce a fost supus mai multor tratamente si interventii chirurgicale, a avut nevoie de un transplant pentru a supravietui. Delicata operatie nu putea fi realizata decat in cadrul unui spital din Viena iar costurile interventiei s-au ridicat la 120.000 de euro. Familia si apropiatii micutului nu ar fi dispus de aceasta suma daca nu ar fi existat sprijinul CAS Maramures. Din nefericire, in situatia lui Tudor sunt si alti copii din Maramures, care au probleme grave la inima, si care asteapta sa ajunga in strainatate pentru tratament.
“In cursul anului trecut am avut un numar de 25 de cereri care, de altfel, au fost onorate de CAS Maramures. In procent de 90% aceste cereri au fost formulate de catre parinti, pentru copiii lor care s-au nascut cu afectiuni cardiologice pediatrice, cu malformatii la inima. In anul acesta, pana in prezent, s-au emis 11 formulare europene si, de asemenea, predomina aceste afectiuni cardiologice pediatrice, deci tot asa, in procent de 80-90%, sunt copii”, a precizat pentru eMaramures purtatorul de cuvant CAS Maramures, Claudia Ganea.
Pentru obtinerea suportului financiar, apartinatorii copiilor cu probleme grave de sanatate, care primesc trimiteri pentru tratamente in clinicile straine, trebuie sa solicite asa-numitul formular S2 E112. Acest document confera dreptul persoanei asigurate sa se trateze pe teritotiul unui stat european sau in spatiul Schengen pe cheltuiala CAS. Conditia e aceea ca acea persoana sa aiba asupra sa formularul emis din Maramures, in care este prevazuta perioada de internare sau perioada de valabilitate a asigurarii medicale. Avantajul este ca nu exista un plafon care trebuie respectat pentru acoperirea cheltuielilor pentru aceste tipuri de servicii medicale.
„Este bine de stiut ca nu exista un plafon maxim. Ceea ce este nevoie pentru a se face bine persoana. Sigur ca, daca ar fi sa ne raportam la acele facturi, formulare E105, pe care le-am primit la institutie si care vizau acest formular, sumele variaza de la 10.000 la 40.000 de euro, ceea ce am primit pana in prezent. Se deconteraza de catre CAS, in baza acestui formular, doar partea de spitalizare si ceea ce tine de partea de spitalizare. Onorariile profesorilor, daca exista – pentru ca sunt state in care functioneaza coplata -, si-l suporta asiguratul”, a mai explicat Claudia Ganea.
Pe langa aceste cheltuieli, mai trebuie suportate de catre asigurati partea de cazare pentru apartinatori, precum si transportul pe teritoriul statului strain, CAS Maramures asigurand transportul pana la granita. Extrem de eficient in astfel de cazuri este si faptul ca, desi legea prevede ca formularul se emite intr-un termen de cinci zile, angajatii Casei de Aasigurari elibereaza pe loc documentul, solicitantii avand astfel posibilitatea sa rezolve cat mai repede formalitatile pentru deplasare.
Sursa: Anca Popescu Glodan