Vezi VIDEO
O procedura medicala de ultima generatie, care va salva numeroase vieti, urmeaza sa fie implementata la Spitalul Judetean de Urgenta. Dupa ce, anul acesta, au fost facute 25 de implanturi cardiace in premiera pentru Baia Mare, recent s-au inceput si demersurile pentru ca pacientii cu infarct miocardic sa poata fi operati in primele doua ore de la declansarea afectiunii. Interventiile de acest tip sunt programate pentru 2013 si vor reduce considerabil numarul bolnavilor transferati la Cluj-Napoca sau in Targu Mures.
In acest moment, Spitalul Judetean din Baia Mare dispune de aparatura necesara pentru astfel de interventii cardiace, cu asa-numitele stenturi. Exista si personalul calificat, doar ca se impune ca unitatea medicala sa fie inclusa in programul national de tratament pe specificul acestor boli cardiace.
„Dorinta mea, pentru ca am reusit sa aducem si oamenii care sa asigure functionarea, este ca anul viitor sa intram pe programul national de tratament interventional al infarctului de miocard. Adica, pacientii care dezvolta un infarct de miocard si pentru care mai vedeti din cand in cand elicoptere care zboara spre Cluj sau Targu Mures, sa poata fi tratati in spitalul nostru, desfacandu-li-se artera inchisa. Nu suntem foarte departe de acest lucru”, a explicat managerul spitalului, dr. Calin Pop.
Anul acesta, 25 de dispozitive speciale, denumite stenturi, au fost implantate cu ajutorul angiografului achizitionat de spital in 2009. Cu toate acestea, medicii baimareni au intervenit doar in cazul pacientilor cu infact miocardic mai vechi.
„Spre bucuria noastra, de doi ani de zile, Statul Roman a initiat un asemenea program absolut necesar. El se deruleaza in zona Transilvaniei doar in Cluj si in Targu Mures. A inceput timid si in Oradea, dar noi suntem la foarte mare distanta de ele. Bolnavii nostri nu ajung in cele doua ore in asemenea centre, oricum ar fi, chiar si pe calea aerului. Noi ii tratam prin mijloacele clasice, respectiv le injectam fibrinolitice, care desfac in buna parte aceste cheaguri, dar tratamentul cu aceste baloane de angioplastie este mult mai eficace si, practic, inlatura cheagul in mod complet, salvand mai multe vieti decat tratamentul medicamentos”, a mai aratat dr. Calin Pop.
Pentru ca aceste interventii sa poata fi realizate la Baia Mare, spitalul va trebui sa demonstreze ca are aparatura necesara si personalul calificat. Ulterior e necesara aprobarea Ministerului Sanatatii, pentru a intra in programul national de profil.
Sursa: Gabriela Kuhajda