Primavara este o perioada grea pentru organism, deoarece acesta trebuie sa se obisnuiasca atat cu un nou stil de viata, cat si cu un nou comportament alimentar, acomodare care adesea este precedata de binecunoscuta astenie de primavara, sustin specialistii. Insomnia, tonusul scazut, starile de nervozitate, senzatia de ameteala si de slabiciune in intreg corpul sunt semne specifice asteniei de primavara. Pentru combaterea asteniei este indicat sa se apeleze la suplimente naturale, ce au ca principal beneficiu cresterea tonusului si eliminarea toxinelor din corp.
Dupa o dieta de iarna bogata in grasimi si alimente mult prea grele pentru digestia noastra, ghimbirul este mai mult decat binevenit in alimentatia de primavara. Ghimbirul este folosit de sute de ani, atat ca mirodenie in arta culinara, cat si ca remediu naturist impotriva anumitor afectiuni. Spre deosebire de alte mirodenii, cea mai folosita parte a ghimbirului este radacina.
Desi se poate gasi atat sub forma uscata, cat si sub forma de pudra, ghimbirul este preferabil sa fie folosit natural. Ghimbirul este cunoscut in principal pentru actiunea sa in ameliorarea problemelor digestive. De asemenea, ghimbirul actioneaza si prin indepartarea senzatiei de greata – provocata de sarcina sau de raul de miscare.
Proprietatile curative ale ghimbirului sunt date de uleiurile volatile continute, responsabile si de gustul specific al acestei plante. Uleiurile continute de ghimbir stimuleaza producerea de enzime digestive, aceste enzime ajutand procesul de digestie si neutralizand acizii responsabili de starea de ameteala, de crampe si chiar de diaree.
Planta se poate consuma sub forma de ceai. Ceaiul de ghimbir se prepara prin introducerea a cinci felii de ghimbir in apa fierbinte. Ghimbirul se poate consuma si in diverse alimente, acesta fiind ideal atunci cand este combinat cu usturoiul.
Ghimbirul este antispastic, se poate folosi pentru remedierea problemelor stomacale, oferind ajutor impotriva balonarii. Ghimbirul stimuleaza secretia de mucus, ameliorand tusea si durerea in gat si prevenind aparitia ulcerului. Planta poate fi si un ajutor in tratarea alergiilor.
Sursa: Agerpres