Livezile din judetul Maramures sunt atacate de generatia I a paduchelui de San Jose, viermele merelor si prunelor, insecte, larve, afide, acarieni, rapan, fainare, monilioza, ciuruire, patare rosie, alti patogeni bacterici si micotici. Pentru a nu avea probleme, proprietarii de livezi trebuie sa stropeasca pomii cu solutie preparata dupa o reteta recomandata de Unitatea Fitosanitara Maramures.
Pentru meri si peri se recomanda: Sinoratox sau Actellic sau Reldan + Schavit sau Systhane sau Score + Demitan sau Mitigan sau Omite sau Torque + Plantafol sau Cropmax + US 1, in dozele prescrise. Pentru pruni: Sinoratox sau Actellic sau Reldan + Winner sau Captadin sau Folpan sau Dithanne + Demitan sau Mitigan sau Omite sau Torque + Plantafol sau Cropmax + US 1.
In livezile unde este prezent focul bacterian, se va executa tratament cu Champion sau Funguran + Oleocarbetox. Daca temperaturile sunt mai mari de 20 grade Celsius actiunea de stropire nu este recomandata, pentru ca nu va avea eficienta scontata.
Omida paroasa a dudului este prezenta pe arbori, arbusti, pomi fructiferi, pe aliniamentele drumurilor, in gradini si pe livezi. Tratamentul I se stropeste cu solutie de Karate Zeon sau fastac sau Dimilin sau Rimon + Topsin + Ulei mineral sau Aracet. Temperatura aerului in timpul operatiunii trebuie sa fie de sub 25 de grade Celsius.
Titlu din ziar:
Viermii, insectele si larvele ataca livezile din Maramures
Pentru a nu avea probleme, proprietarii de livezi trebuie sa stropeasca pomii cu solutie preparata dupa o reteta recomandata de Unitatea Fitosanitara
Revista presei din Baia Mare – 30 iunie. Informatia zilei
Sursa: Vasile Gherman