Antidepresivele prescrise in mod obisnuit pot face mai mult rau decat bine si oamenii ar trebui sa fie mai precauti in ceea ce priveste folosirea lor exagerata, arata un studiu al unor cercetatori canadieni. Studiul, realizat de cercetatori de la McMaster University si publicat online in cursul acestei saptamani in Frontiers in Psychology, contesta convingerea ca antidepresivele sunt sigure si eficiente.
Dupa examinarea unor studii anterioare asupra efectelor antidepresivelor, cercetatorii au constatat ca riscul de deces la utilizatorii mai varstnici este mai mare decat la ceilalti, ceea ce arata ca efectele generale ale acestor medicamente asupra organismului sunt mai mult rele decat bune.
Multe antidepresive au rolul de a inlatura simptomele depresiei prin cresterea nivelurilor de serotonina din creier, unde aceasta regleaza starea de spirit, potrivit studiului. Majoritatea serotoninei pe care o produce corpul este totusi utilizata in ale scopuri. Datorita raspandirii sale in corp, influenteaza o varietate de functii psihologice si alte functii ale organismului.
Din aproximativ 40 de milioane de celule ale creierului, majoritatea sunt inflentate in mod direct sau indirect de serotonina. Intervine in producerea somnului, in procese mentale si afective (depresie si anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva), in functii motorii, termoreglare, reglarea presiunii arteriale, functii hormonale, reproducere si dezvoltare, adauga studiul.
Cercetatorii au descoperit ca antidepresivele au efecte de sanatate negative asupra tuturor proceselor reglate in mod normal de serotonina. Aceste riscuri includ probleme de dezvoltare la copiii mici, probleme digestive, sangerari anormale si atacuri de inima la cei mai in varsta. Serotonina poate afecta si functiile sistemului cardiovascular, muscular si diferite elemente ale sistemului endocrin.
“Serotonina este o substanta chimica ce regleaza diferite procese. Cand medicamentele interfereaza cu aceste lucruri, te poti astepta, in perspectiva, sa produca unele necazuri”, este de parere Paul Andrews, seful echipei de cercetatori.
In studii anterioare, Andrews si colegii lui au pus la indoiala eficienta antidepresivelor chiar si asupra laturii tinta, considerand ca pacientii au fost mai predispusi la recaderi dupa ce nu au mai luat medicamentele decat daca creierul lor ar fi incercat sa restabileasca echilibrul.
Chiar avand in vedere functia antidepresivelor, Andrews spune ca este important ca recurgerea la ele sa fie privita cu prudenta, in conditiile in care acest tip de medicamente este prescris anual catorva milioane de oameni.
Sursa: Agerpres