Zilele au fost multe, lungi şi pline de incertitudini, răbdarea pusă la mare încercare, pacienţi pozitivi, mulţi vindecaţi, o perioadă în care toţi ne-am reevaluat priorităţile.
În Baia Mare şi întregul judeţ Maramureş infecţia cu coronavirus, contrar tuturor estimărilor şi părerilor pesimiste, a fost bine evaluată, supravegheată şi tratată.
Echipa formată din autorităţi, medici, personal medical, aparţinătorii pacienţilor, a contribuit ca judeţul Maramureş să nu înregistreze multe cazuri de infecţie cu coronavirus deşi afluenţa de maramureşeni întorşi acasă din străinătate în ultimele două luni a fost suficient de mare.
Mai sunt câteva zile până la ridicarea Măsurilor de urgenţă şi declararea Stării de alertă. La o analiză mai profundă a tot ce se întâmplă în comunitate, constat că Măsurile de urgenţă au avut eficienţă pentru că au fost respectate, iar teama oamenilor de a se îmbolnăvi i-a determinat să se protejeze pe ei şi cei din jurul lor.
Starea de alertă nu trebuie considerată o măsură de relaxare, ci o etapă în scopul protejării dreptului la viaţă. Măsuri temporare, după caz, graduale, pentru ocrotirea sănătăţii şi pentru prevenirea şi combaterea altor epidemii. Purtarea măştii, spălarea şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, păstrarea unei distanţe între persoane, triajul epidemiologic pentru întregul personal la intrarea în serviciu sunt proceduri fundamentale, care trebuie să ne însoţească mereu.
Este greu să ne adaptăm la o nouă etapă uşor relaxată, dar cu norme igienico-sanitare obligatorii care să ne ajute la limitarea răspândirii oricărui virus.
Orice acţiune, activitate sau gest trebuie analizate cu maximă responsabilitate în perioada următoare pentru a evita un nou val de îmbolnăviri.
Va fi greu să ne urcăm într-un avion, într-un alt mijloc de transport cu multe persoane care tuşesc şi strănută, să gândim că unul dintre ei este purtător de coronavirus pe care poate să ni-l dea şi nouă.
Nu trebuie să fim supuşi unui set de reguli rigide, dar trebuie să fim responsabili pentru noi şi cei din jurul nostru, pentru întreaga comunitate. Măsurile igienico-sanitare minimale ne pot salva viaţa.
Pentru ca toate aceste măsuri de prevenire a bolilor să fie îndeplinite, lumea are nevoie de lideri capabili care să îndrume şi să protejeze omenirea de-a lungul pandemiei.
Dr. Viorica Cherecheş,
deputat de Maramureş