Cu copiii in carca, cu pungi de haine intr-o mana si cu medicamente in cealalta, membrii a trei familii din Baia Mare s-au infiintat ieri la usa Primariei ca sa ceara un acoperis deasupra capului. Cum autoritatile le-au servit aceeasi replica – „De unde locuinte?!” – cei sase adulti au hotarat sa protesteze. Pe o bucata mare de carton au scris „Greva foamei” si au anuntat ca nu vor mai pune nimic in gura pana ce problema lor nu va fi rezolvata.
„Ori in casa, ori in mormant”
Oamenii au anuntat ambulanta pentru a fi siguri ca in situatia in care li se face rau vor fi dusi urgent la spital. Apoi s-au pus pe asteptat. „Mai bine murim de foame decat sa ramanem pe strada. Ori in casa, ori in mormant” – vociferau ei, explicand ca mai au cateva zile si vor fi scosi din locuinte. „Ni s-a zis ca daca pana in 14 mai nu ne luam boarfele, ne vor scoate cu forta. Stam langa cimitir, pe Horea 46A”, au strigat in cor grevistii. Cladirea a apartinut pe vremuri combinatului, iar recent a fost vanduta de Cuprom unui intreprinzator particular.
Bloc nou, dar pentru alti locatari
„Vor sa faca bloc nou, iar pe noi ne arunca afara. Ne-or taiet si apa. Nu mai am cu ce sa-mi spal pruncii, cu ce sa fac de mancare?! Cum sa poate asa ceva cand am platit tat la zi. Io de 3 ani stau acolo”, s-a plans Edita Varga. Femeia are gradul II de invaliditate si creste cinci copii, dintre care unul cu handicap de gradul III.
„Mie primaria o vrut sa imi dea anii trecuti locuinta. M-o pus sa stau cu tiganii pa Melodiei, unde m-or mancat gongile de vie. Acolo nu ma intorc nici sa imi deie aur”, a spus femeia aratandu-si cicatricile care ii acopera mainile.
De la Ana la Caiafa
Familiile de pe Horea 48B au aflat ca trebuie sa se mute pe 28 aprilie a.c.. De atunci au batut zilnic la usa primarului si a viceprimarului, dar s-au ales numai cu promisiuni. Au fost si la prefectul judetului, dar s-au intors tot fara nici un rezultat.
„Ne poarta cu zaharelul. Au zis ca ne-or lasa sa stam pe Valea Borcutului. Amu zic ca nu se mai poate, ca nu vrea Consiliu Judetean. Daca am avea bani sa le dam, n-am ramane pe strada, ca asa or facut si aia care or ajuns pe Uranus. Da de unde sa am io euro?!”, a acuzat Florin Varodi.
Trimisi pe sate sa-si caute chirie
Grevistii spun ca vor ramane la usa primariei pana vor primi in scris ca problema lor va fi rezolvata. „La copii le dam de mancare, da noi nu o sa punem nimica pe limba. Ne-am adus haine groase, plapuma si o sa ne facem patu’ aici langa masinile sefilor. Daca ei or rabda sa ne vada cum murim de foame, asa sa fie!”, a declarat cu ochii in pamant Smaranda Pantoc. Vecina ei, Edita Varga, a completat repede: „Astia de la primarie vorbesc cu noi ca si cu gunoaiele. <Du-te in Coltau si cauta-ti chirie> – mi-a zis viceprimarul. Da io de ce sa ma duc in Coltau, ca is baimareanca. Si copiii mei is nascuti aici.
Hotii au lasat blocul fara apa
Viceprimarul Ovidiu Stefan se afla la birou in aceasta dupa-amiaza. Nu stia insa cati grevisti s-au adunat in fata primariei, desi protestul incepuse cu cateva ore bune in urma. „Daca sunt trei familii se complica lucrurile”, a spus el.
Edilul crede ca familiile de pe Horea au ramas fara apa curenta din cauza ca hotii au furat conductele. „Stiu ca aseara s-au batut cepuri in tevi ca sa nu curga apa. Oamenii au stiut ca blocul va avea o alta destinatie si au furat conductele. Probabil din acest motiv a fost taiata apa, ca sa nu se faca risipa”.
Nici o solutie la orizont
Solutii pentru cele trei familii nu par sa existe. „E vorba de cetateni care locuiesc fara forme legale pe Horea 46B, iar primaria nu poate lupta legal pentru ei. Sunt in aceeasi situatie ca si ceilalti 2.500 de baimareni care s-au inscris pe liste pentru a primi o locuinta. Daca i-am favoriza, ce ar zice restul oamenilor care asteapta si de 14 ani sa li se dea o casa”, a explicat viceprimarul.
El sustine ca primaria a vrut sa ii mute pe grevisti intr-un bloc care a apartinut Casei de Copii de pe Valea Borcutului, dar ca ideea a fost abandonata dupa ce Consiliul Judetean a refuzat sa cedeze imobilul. „Nu avem nici un spatiu disponibil si sunt 2.500 de familii care asteapta. Asta este situatia la ora actuala!”, a incheiat Stefan.
La iesire din institutie l-am intalnit pe primarul Cristian Anghel, care a intrat repede-repede in incinta, inainte ca vreunul din grevisti sa poata ajunge la el.
De acord ca autoritatile au si ele dreptatea lor, fiind prea multi baimarenii care nu au un acoperis deasupra capului ca sa se gaseasca rapid o solutie salvatoare. Nu trebuie sa uitam, insa, ca au trecut aproape doi ani de la campania electorala, iar „municipiul european”, cum le place alesilor sa spuna, nu are in prezent la dispozitie nici o locuinta sociala! Curat european, ce mai…
Sursa: Larisa Tivadar