Vezi VIDEO
Porcul de Mangalita este considerat, pe buna dreptate, “somonul” de pe masa de Craciun. Carnea din aceasta rasa contine acizi grasi Omega 3, dar si acizi nesaturati in proportie de 70%, exact ca si carnea de somon sau uleiul de masline. Mai mult, aceasta carne nu contine toxine, iar nivelul colesterolului este mult mai mic decat in cazul porcilor obisnuiti, in timp ce gustul se apropie de cel al carnii de mistret.
Producatorii de porci mangalita din Maramures spun ca cererea este din ce in ce mai mare, iar cumparatorii vin din toate colturile tarii. Ioan Tataran are o mica ferma in apropierea Baii Mari, iar in aceasta perioada, premergatoare sarbatorilor de iarna, a vandut circa 70 de porci, fiecare a cate 180-200 de kilograme.
“Cererea de porc este destul de mare in aceasta perioada si creste continuu, iar aici ma refer la porcii de rasa Mangalita si Bazna. In ultima perioada, noi am facut si o campanie de mediatizare a acestor doua rase, in care am precizat calitatile curative si gustative ale carnii, care are acizi nesaturati, in proportie de 70%, ca si somonul si uleiul de masline. Tocmai de aceea a crescut foarte mult cererea, atat in ceea ce priveste carnea proaspata, cat si preparatele din porc Mangalita”, a declarat Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci Mangalita.
Porcul din rasa Mangalita este foarte apropiat de mistret si, tocmai de aceea, este mult mai dificil de crescut. Mai mult, un astfel de purcel ajunge sa fie bun de taiat abia la 18 luni. “Este o rasa rustica, este primul pas in ameliorare, de la porcul mistret spre cel domestic, este o metisare intre porcul balcanic si porcul asiatic, adus de catre soldatii romani in urma cu sute de ani, iar in urma cu circa doua secole, rasa Mangalita a inceput sa se raspandeasca din zona fostei Iugoslavei, in Balcani si centrul Europei”, a explicat Ioan Tataran.
Produsele preparate din carne de porc Mangalita sunt cele clasice, traditionale, insa mult mai gustoase. Printre ele se numara carnatul de casa, caltabosul, sangeretele, toba, costita si slanina afumata, jambonul si jumarile. Retele sunt simple si pastrate din mosi-stramosi.
“Reteta este una traditionala, mostenita de la parintii si bunicii nostri, este aceeasi reteta, dusa din generatie in generatie, doar cu carne de cea mai buna calitate din porc Mangalita, la care adaugam sare, piper, boia si usturoi. Ingredientele sunt simple, dar este nevoie de multa rabdare, iar lucrul trebuie facut incet si de calitate”, a explicat inginerul Iustin Chira.
Pretul unui kilogram de carne de porc Mangalita este in jur de 40-50 lei.
Sursa: Tania Purcaru