In articolul pe care l-am postat ieri, am scris ca niciunul dintre liderii PDL Maramures nu are vreo sansa sa fie ales in structurile de conducere centrale ale PDL. Ne bazam pe faptul ca delegatii democrat-liberalilor maramureseni la Conventia Nationala din 23 martie au avut un comportament ambiguu, declarandu-si sustinerea pentru un candidat, dar votand cu celalalt. Au crezut probabil ca nu-i vede nimeni ce fac in cabina de vot, dar lucrurile n-au stat chiar asa.
Faptele de acest gen se taxeaza imediat, liderul care castiga alegerile face tot posibilul sa scape de persoanele cu comportament duplicitar. Va amintiti ca, dupa intalnirile de la Targu Lapus cu Vasile Blaga si Elena Udrea, principalii candidati la sefia partidului, Mircea Man, presedintele PDL Maramures, le-a promis sustinere amandurora. De altfel, ironic, a declarat ca nici in familia sa nu s-a ajuns la un consens, el urmand sa voteze motiunea lui Blaga, iar fiul sau pe cea a Elenei Udrea. Ca sa nu mai vorbim de pozitionarea altor lideri de carton, parasutati de curand in organizatie, care au declarat ce le-a venit pe limba dupa ce i-au proslavit si lingusit pe cei doi candidati in cadrul „seratele lapusene”.
Alegerea, sambata, a noului Birou Permanent National (BPN) al PDL ar trebui, cel putin teoretic, sa incheie lupta interna din partid, dar lucrurile nu vor sta nici pe departe asa. Si asta in primul rand pentru faptul ca echipa lui Blaga a umilit-o pe cea a Elenei Udrea, careia nu i-a cedat decat patru functii de conducere in BPN! Daca se dorea unitatea partidului, oamenii invinsei trebuiau sa primeasca cel putin 35% din functii, avand in vedere ca Blaga a castigat la mustata, ceea ce inseamna ca echipele sunt aproape egale ca pondere. Blaga poate ca stie de ce a refuzat sa accepte „cererea” Elenei Udrea de a primi 15 din cele 39 de posturi „vacante”.
Singurul nume cu ceva greutate locala iertat de Blaga pentru tradare este bistriteanul Ioan Oltean, care a devenit vicepresedinte in regiunea de Nord-Vest, toti candidatii din aceasta sectiune fiind favorizati la vot. Ceilalti aspiranti din tabara adversa nu au beneficiat de acelasi tratament, fiind nevoiti sa candideze pe cont proporiu. Asa au stat lucrurile si in cazul lui Mircea Man, invins insa de salajeanul Lucian Bode in cursa pentru functia de secretar executiv in regiunea Nord-Vest. Celalalt parlamentar maramuresean, senatorul Ciprian Rojojan, n-a avut nicio treaba cu alegerile pentru BPN, sustinerea lui pentru Elena Udrea fiind de notorietate.
Ce va urma in PDL e destul de greu de prevazut, chiar daca exista cateva indicii clare. Partizanii motiunii Udrea au asteptat rezultatele de sambata. Daca ar fi castigat atatea functii cate au solicitat, il puteau darama pe Blaga din interiorul partidului. In noua situatie nu mai au nicio sansa in lupta de guerila. Ca atare vor fi nevoiti sa lupte in „camp deschis” cu partizanii buldogului. Pentru asta trebuie insa sa se inroleze rapid intr-o armata. Cea mai la indemana este Miscarea Populara, care in scurt timp va deveni partid, ca doar pentru asta a fost nascuta, botezata si patentata de familia Basescu. Nemultumitii din PDL vor migra spre noul El Dorado. Cei ramasi sub comanda lui Blaga vor fi loviti din toate directiile pentru a elibera partea dreapta a scenei politice romanesti. Singura lor salvare o reprezinta apropierea, pana la contopire, de PNL. De remarcat ca exodul democrat-liberalilor spre PNL a inceput (nu intamplator, evident), nume grele fiind deja inrolate sub semnul sagetii. In acest mod viata politica din Romania se va polariza excesiv prin formarea a doar doua formatiuni care conteaza: una de stanga (PSD), cealalta de dreapta (PNL si PDL).
Echipa de conducere a PDL
Presedinte: Vasile Blaga
Secretar General: Gheorghe Flutur
Prim-vicepresedinti:
Anca Boagiu – 514 voturi
Liviu Negoita – 530 de voturi
Dorin Florea – 516 voturi
Andreea Paul – 401 voturi.
Vicepresedinti:
Radu F. Alexandru- vicepresedinte Departamentul pentru Strategii (380 de voturi)
Roberta Anastase- vicepresedinte Departamentul pentru Imagine (495 de voturi)
Alexandru Nazare- vicepresedinte Departamentul pentru politici economice (273 de voturi)
Sulfina Barbu- vicepresedinte Departamentul pentru politici sociale (423 de voturi)
Alin Tise- vicepresedinte Departamentul pentru administratia publica (350 de voturi)
Stefan Gheorghe- vicepresedinte Departamentul pentru Agricultura (364 de voturi)
Raluca Turcan- vicepresedinte Departamentul pentru Educatie (483 de voturi)
Cristina Dobre- vicepresedinte Departamentul pentru Sanatate (555 de voturi)
Ioan Oltean- vicepresedinte Regiunea Nord-Vest (60 de voturi)
Alin Popoviciu- vicepresedinte Regiunea Vest (49 de voturi)
Mircea Hava- vicepresedinte Regiunea Centru (61 de voturi)
Marian Jean Marinescu- vicepresedinte Regiunea Sud-Est (51 de voturi)
Bogdan Cantaragiu- vicepresedinte Regiunea Sud (50 de voturi)
Romeo Raicu- vicepresedinte Regiunea Bucuresti-Ilfov (96 de voturi)
Cezar Preda- vicepresedinte Regiunea Sud-Est (60 de voturi)
Ioan Balan- vicepresedinte Regiunea Nord-Est (54 de voturi)
Secretari generali adjuncti:
Costica Canacheu
Marian Zlotea
Secretari executivi:
Cristina Traila- secretar executiv comisia pentru strategii
Mircea Toader- secretar executiv comisia pentru economie
Maria Mota- secretar executiv comisia pentru munca
Valeria Schelean- secretar executiv comisia pentru administratia locala
Vasile Iliuta- secretar executiv comisia pentru agricultura
Radu Carp- secretar executiv comisia pentru educatie
Lucian Duta- secretar executiv pentru comisia de sanatate
Traian Igas- secretar executiv comisia pentru dezvoltare locala si regionala
Lucian Bode- secretar executiv N-V
Eusebiu Pistru- secretar executiv V
George Scripcaru- secretar executiv Centru
Marius Balu- secretar executiv S-V
George Ionescu- secretar executiv S
Mircea Raicu- secretar executiv Bucuresti
Gigi Chiru- secretar executiv S-E
Mihai Dan Marian- secretar executiv N-E
Sursa: Grigore Ciascai