Un savant budist sustine ca un calugar mumificat, al carui corp are aproximativ 200 de ani, descoperit recent in Mongolia, nu ar fi mort, ci se afla „intr-o stare de meditatie profunda”.
Corpul foarte bine conservat a fost descoperit saptamana trecuta, asezat in pozitia lotus, acoperit cu piei de animale, in districtul Songinokhairkhan, in apropierea capitalei Mongoliei, Ulan Bator (Ulaanbaatar), informeaza independent.co.uk.
Ramasitele sunt examinate de medicii legisti, iar autoritatile cred ca ar apartine unui Lama, intelept al budismului tibetan.
Un savant budist sustine insa ca mumia calugarului s-ar putea afla de fapt intr-o stare spirituala foarte rara numita „tukdam”.
„Lama sta in pozitia lotus vajra, palma stanga este deschisa, iar palma dreapta simbolizeaza propovaduirea Sutra (invataturi budiste, n.r.)”, a declarat Ganhugiyn Purevbata, fondator si profesor in cadrul Institutului mongol de Arta Budista de la Universitatea din Ulan Bator.
„Acesta este un semn ca Lama nu este mort, ci se afla intr-o stare de meditatie foarte adanca conform traditiei ancestrale a inteleptilor budisti”, a mai spus Purevbata.
Potrivit presei britanice, ramasitele mumificate au fost preluate pentru examinare de Centrul National de Expertiza Criminalistica din Ulan Bator.
Calugarul mumificat ar putea fi unul dintre maestrii lui Dashi-Dorzho Itigilov, un calugar budist din Buriatia (in prezent o republica autonoma din componenta Federatiei Rusem, n.r.), care s-a nascut in 1852 si care ar fi murit in 1927 in timp ce medita.
Dashi-Dorzho Itigilov este celebru pentru starea de conservare a corpului sau dupa moarte, despre care se spune ca nu prezinta semne vizibile de descompunere. Trupul acestui calugar, care a ramas in pozitia lotus, a fost verificat de calugarii budisti in 1955 si 1973, fara a se detecta, aparent, semne de descompunere.
Potrivit unor relatari ale presei, corpul lui Itigilov a fost ingropat intr-un sicriu umplut cu sare si lasat nedeschis pana in 2002, cand a fost exhumat, la 75 de ani de la deces.
Un articol din 2002, publicat de New York Times, sustine ca la exhumare au fost prezenti cateva zeci de martori pentru a verifica daca trupul a ramas intact.
Vladislav L. Kozeltsev, un expert de la Centrul pentru Tehnologii Biomedicale, a declarat pentru publicatia americana ca starea de conservare a cadavrului s-ar fi putut datora unui defect al unei gene din organismul lui Itigilov care ar fi implicata in mod normal in procesul de descompunere a celulelor dupa moarte.
Kozeltsev a mai spus ca desi sarea din sicriu ar fi putut juca un rol in procesul de incetinire a descompunerii, alti factori precum solul si starea cosciugului ar fi putut avea o contributie importanta, iar o „procedura secreta de imbalsamare” nu a putut fi exclusa.
Sursa: Mediafax