Vezi VIDEO
Administratorul unei firme din Targu Lapus, impreuna cu patronul si contabilul unor societati din Ramnicu Valcea, precum si un patron salajan au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie dupa ce au dat statului un ”tun” de peste 3,3 milioane de euro. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Pitesti i-au trimis in judecata pe patronii, condiderati ”tepari”. Grupul este format din Dan Mihai – asociat si administrator al SC Silcontab Rm. Valcea si administrator procurator al SC Tubinox Rm. Valcea, Grigore Sirbu – contabil al celor doua firme, Ovidiu Ioan Giurgi – asociat la SC Pigmal Agro din Targu Lapus si Gheorghe Sabou – asociat si administrator la SC Max Forest din Hida, judetul Salaj.
Anchetatorii au aratat ca, in perioada 2003-2005, Mihai Dan, Giurgi Ovidiu Ioan si Sabou Gheorghe, administratori ai mai multor societati comerciale, au obtinut ilegal, in intervale mici de timp, venituri consistente prin fraudarea statului si a altor parteneri de afaceri.
”Pentru ca activitatea «economica» derulata sa fie greu de identificat si reconstituit, inculpatii au folosit in circuitele lor documente financiar-fiscale ale unor societati de tip «fantoma», ori sustrase sau falsificate”, au mentionat procurorii DNA.
Astfel, in perioada 20 ianuarie 2003 – 5 august 2005, Mihai Dan, in calitate de administrator al SC SILCONTAB SRL si SC TUBINOX SRL, a inregistrat in evidentele contabile ale celor doua societati facturi fiscale nereale, aparent emise de 15 societati comerciale, in scopul sustragerii de la plata unor taxe si impozite datorate statului (TVA si impozit pe profit).
De asemenea, procurorii anticoruptie au aratat ca acelasi patron nu a evidentiat in contabilitate banii intrati in conturile bancare. El a recurs la inregistrarea unor cheltuieli fictive sau transferarea banilor, fara documente justificative, din contul SC SILCONTAB SRL in contul SC TUBINOX SRL, si a utilizat aceste sume de bani in interes personal, retragandu-le din societate in baza unor documente care atesta operatiuni financiare nereale (achizitii, plata in avans a salariilor, restituire aport patron).
Mihai Dan a fost ajutat de patronul firmei din Targu Lapus, Giurgi Ovidiu Ioan, precum si de cel salajan, Sabou Gheorghe, care i-au pus la dispozitie, in mod nelegal, mai multe documente contabile (facturi si chitante) apartinand firmelor lor si altor doua societati comerciale, necesare pentru acoperirea actelor de comert efectuate in mod nelegal si pentru sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate statului.
Procurorii au mentionat ca o parte din actele contabile cu regim special au fost completate cu date nereale de Giurgi Ovidiu Ioan, care i le-a dat apoi ”asociatului” sau valcean.
La randul sau, contabilul pus sub acuzare l-a ajutat pe Mihai Dan pentru identificarea si procurarea de facturi fiscale ”in care personal a consemnat date nereale, in vederea acoperirii vanzarilor efectuate de acesta fara documente legale”. Aceste documente au fost inregistrate in evidentele contabile ale SC TUBINOX SRL si SC SILCONTAB SRL Rm.Valcea, pentru ca administratorul celor doua societati sa se sustraga de la plata taxelor si impozitelor datorate statului.
Directia Generala a Finantelor Publice din Valcea s-a constituit parte civila cu suma de 12.212.322.955,5 RON (aproximativ 3.387.606,93 euro). In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Mihai Dan si Giurgi Ovidiu Ioan.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Valcea. Mihai Dan este acuzat pentru evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata. ”Partenerii de afaceri”, adica patronul firmei din Targu Lapus, Ovidiu Giurgi, si contabilul Grigore Sarbu sunt pusi sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscala si fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata. Celalalt acuzat, Gheorghe Sabou, este acuzat si el pentru complicitate la evaziune fiscala.
Reprezentantii institutiilor de control fiscal au precizat tot mai des in ultima perioada ca agentii economici sunt tot mai tentati sa ocoleasca legea, astfel incat nu doar ca amana plata taxelor si impozitelor catre buget, dar recurg si la diferite tertipuri pentru inselarea statului.
De altfel, seful Garzii Financiare Maramures, Calin Chilat, a mentionat ca a inceput sa creasca infractionalitatea economica, iar numerosi administratori de firma recurg la diferite artificii ca sa nu isi mai plateasca darile fata de stat. O practica frecventa in aceasta perioada este vanzarea partilor sociale ale unei firme catre o persoana fizica dintr-o fundatura a tarii, a carei identificare aproape ca e imposibila.
De asemenea, s-a constat o tentatie de a evita plata TVA-ului. Mai mult, Calin Chilat a spus ca sunt firme care fac importuri intracomunitare in numele altor societati, dupa care dispar de parca nici nu ar fi existat vreodata.
Sursa: Vasile Dale, Meda Muntean