Vezi VIDEO
Amenzi pe „banda rulanta” au aplicat, la finele anului trecut, comisarii Garzii Financiare Maramures. Acestia au remarcat ca printre cele mai frecvente probleme pe care le intalnesc in verificarile lor se numara neafisarea preturilor, dar si neutilizarea caselor de marcat. Tot luna trecuta s-au finalizat si cercetarile in cazul unui agent economic care efectua achizitii de bunuri si prestari de servicii cu societati „fantoma”, creand un prejudiciu statului de peste 814.000 de lei.
Luna trecuta, comisarii Garzii Financiare Maramures au verificat 169 de agenti economici. In urma controalelor, au fost intocmite si 12 sesizari penale si s-au aplicat amenzi in cuantum de 15.000 de lei. De asemenea, trei producatori din morarit si panificatie au fost sanctionati contraventional cu 3.000 de lei.
Amenzi au fost date si pentru nerespectarea prevederilor in cazul caselor de marcat, sanctiunile ajungand la 18.000 de lei. Pentru ca nu aveau in dotare astfel de aparate, doi agenti economici s-au ales cu activitatea sistata. De altfel, comisarii Garzii Financiare au aratat ca neutilizarea caselor de marcat este una din deficientele cel mai frecvent intalnite in cadrul actiunilor de control.
„Pe parte de comert, am descoperit ca deficiente neafisarea de preturi, expunere de bunuri fara acte de provenienta. De asemenea, neutilizarea caselor de marcat e o problema la nivel de judet si vom actiona consecvent pentru dotarea si utilizarea acestor case de marcat. De altfel, eu recomand cetatenilor sa solicite acel bon fiscal”, a explicat comisarul-sef divizie din cadrul Garzii Financiare Maramures, Grigore Ghiras.
Probleme grave au fost depistate si in cazul unui agent economic cu activitate in domeniul constructiilor. Agentul economic respectiv achizitiona bunuri si servicii de la trei societati cu „un compartament tip fantoma”.
„Verificand aceasta societate, am observat ca, in octombrie, imediat dupa ce au inceput verificarile, administratorul cesioneaza partile sociale catre o persoana ce nu poate fi identificata si nu locuieste la adresa de domiciliu din 1997. In urma vereificarilor efectuate la beneficiari, s-a constatat ca acele operatiuni din facturi nu sunt reale, ci beneficiarii erau favorizati sa-si diminueze obligatiile fiscale prin majorarea in mod fictiv a cheltuielilor si deducerea ilegala a TVA-ului”, a explicat Grigore Ghiras.
Conform Garzii Financiare, in acest caz, prejudiciul creat statului a fost de peste 814.000 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci