La nivelul judetului Maramures sunt declarate deschise in acest moment, 3 focare de rabie. Medicii veterinari spun ca vina apartine si proprietarilor de animale care nu constientizeaza importanta vaccinarii acestora. In acest an au fost efectuate 63.000 de vaccinari la caini si pisici, ceea ce inseamna ca doar aproximativ 50 % dintre animale au fost imunizate.
Medicii veterinari maramureseni fac apel la proprietarii de caini si pisici sa duca la vaccinare animalele. Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Maramures, Gheorghe Siman a declarat ca oamenii nu constientizeaza inca importanta vaccinarii animalelor. In acest an s-au efectiat 63.000 de vaccinari, iar numarul animalelor imunizate depaseste putin 50 %.
Din cauza ca animalele nu sunt imunizate, la nivelul judetului au fost inregistrate in acest an 12 focare de rabie, din care 3 au ramas deschise. Cele 3 focare de rabie care sunt inca active sunt semnalate in Lapusul Romanesc, in Firiza si pe Valea Borcutului.
„In acest an in judet am avut 12 focare de rabie, din care 3 au ramas deschise. La Firiza este pe cale de inchidere. Aici o vulpe a muscat o pisica, iar animalul l-a zgariat pe proprietar, a fost o problema mai complicata. La Lapusul Romanesc, o vulpe s-a luptat cu un caine dintr-o ferma limitrofa, in timp ce la Valea Borcutului a intrat o vulpe in gospodaria cetateanului”, a spus Siman.
Medicii veterinari au mai precizat ca ar fi nevoie de mai multa coerenta si din partea statului in derularea actiunii de vaccinare a animalelor din spatiul silvatic. „Statul pacatuieste prin incoerenta in spatiul silvatic. La noi doar cand au bani se face actiunea si cand nu sunt bani, nu se face nimic”, a mentionat Gheorghe Siman.
Rabia este o boala infectioasa, provocata de virus, foarte periculoasa, care nu se supune tratamentului, cu evolutie grava si sfarsit letal. Surse principale de infectie sunt deseori vulpile care ataca animalele din gospodaria omului si ulterior aceste animale se imbolnavesc de rabie. Infectarea omului are loc in urma muscaturilor sau contactul cu saliva animalelor bolnave.
Sursa: Camelia Tocaci