Vezi VIDEO
Un documentarist face parte din lotul de turca de la Sighetu Marmatiei, postul sau fiind deosebit de important in conditiile in care e nevoie de cat mai multe informatii despre acest joc pe care practicantii lui vor sa il inregistreze ca sport. Prin urmare, in afara loviturilor de turca, jucatorul isi petrece ore bune in biblioteca, incercand sa stabileasca originile ciudatei intreceri.
Pana acum, cea mai veche mentiune a jocului a fost descoperita in „Descriptio Moldaviae” a lui Dimitrie Cantemir, care vorbeste despre o competitie pe echipe dupa reguli apropiate turcii. Impatimitii acestui gen de intrecere spun ca aceasta era o metoda a soldatilor de a omori timpul intre doua batalii cu turcii, dar sunt convinsi ca si altii inaintea lor au practicat-o cu zeci, poate chiar sute de ani inainte. Sighetenii care au infiintat Asociatia de Turca si-au propus nu doar sa nu lase traditia sa piara, ci chiar sa convinga oficialii statului sa omologheze jocul ca sport.
„Jocul de turca este un joc de echipa, fara contact direct intre adversari. Se delimiteaza doua zone: groapa, respectiv teren. Regulamentul este mai complex, iar jocul este unul foarte dinamic”, a declarat Adrian Barlea – presedintele Asociatiei de Turca Sighetu Marmatiei.
Documentaristul echipei de turca a povestit ca a mai jucat turca in copilarie, cu prietenii de la bloc. Acum recunoaste ca pe colegii de serviciu nu reuseste sa ii coopteze in echipa, avand parte de sustinerea lor doar de pe marginea terenului. In afara perfectionarii loviturilor cu batul in turca, maramureseanul lucreaza si la partea teoretica, mai precis la regulament pentru ca izvoarele istorice nu detaliaza jocul iar amintirile copilariei s-au sters.
„Le comunic evenimentele legate de turca, din pacate nu sunt suficienti oameni tineri care sa practice jocul sau sportul asta, cum vrem noi sa devina. Nu reusesc sa ii atrag ca jucatori, mai degraba toti se imbie sa vina ca spectatori”, a admis Olimpiu Calin Chisiu, jucator de turca.
Numarul celor care practica acest joc a crescut de la un an la altul. Clubul Roman de Turca de la Sighetu Marmatiei a implinit doi ani in aceasta vara. In prezent, sunt peste 60 de membri activi in zona, dar se doreste infiintarea de filiale nu doar in Maramures, ci si in alte judete. De altfel, reprezentantii asociatiei au aratat ca au distribuit materiale sportive in mai multe localitati din nordul si vestul tarii, insa jocurile nu se desfasoara intr-un cadru organizat, de genul campionatelor care au loc la Sighetu Marmatiei.
„Noi speram chiar luna aceasta sa deschidem o filiala la Baia Mare, poate chiar doua, pentru ca avem oameni implicati in acest joc, plecati de la Sighet la Baia Mare, studenti sau angajati”, a mentionat Barlea.
In prezent, la Sighetu Marmatiei se organizeaza regulat competitii de turca si chiar exista un campionat. La finele lui septembrie se va desfasura si un turneu, ajuns la editia a treia, unde sunt asteptati jucatorii gazda, dar si altii din Baia Mare, Cluj si Oradea. Speranta tuturor este ca peste un an, cand legea le-ar permite, sa poata ridica turca la rang de sport.
Sursa: Meda Muntean