Parlamentul turc a adoptat marti seara un proiect de lege contestat al guvernului islamo-conservator care intareste influenta executivului asupra aparatului judiciar, a indicat o sursa parlamentara, relateaza miercuri AFP.
Criticata de societatea civila si de opozitie, noua lege vizeaza reorganizarea celor mai inalte instante juridice precum Consiliul de Stat si Curtea de Casatie, pentru a numi noi judecatori, a precizat sursa citata.
In acest fel, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit din miscarea islamista), la putere din 2002, ar putea influenta sistemul judiciar si ar reduce de fapt independenta justitiei, considera detractorii regimului, potrivit AFP.
Noua lege le permite de asemenea magistratilor sa ceara perchezitii pe baza unei simple suspiciuni.
Puterea se apara spunand ca isi doreste sa ‘curete’ sistemul judiciar de presupusi membri ai unei confrerii religioase conduse de predicatorul Fethullah Gülen, care traieste in SUA si pe care regimul l-a acuzat ca a complotat pentru a-i determina caderea.
Aceasta noua lege este cea mai recenta dintr-o serie de reforme legislative controversate adoptate de catre Parlament de la inceputul anului in urma unor anchete de coruptie inedite care au vizat regimul si pe premierul de atunci, Recep Tayyip Erdogan, ales presedinte in luna august, in pofida unei crize politice si a caracterului sau considerat autoritar de catre adversari, scrie AFP.
Puterea acuza miscarea Gülen ca a influentat aceste anchete, in prezent ingropate, si a inceput deja epurari masive in magistratura si politie.
Parlamentul turc a mai adoptat tot marti seara un alt proiect de lege controversat al regimului islamo-conservator ce acorda puteri depline politiei, in contextul unor recente revolte violente prokurde, a precizat o sursa parlamentara, citata de France Presse.
Criticata dur de societatea civila si opozitie, noua lege acorda puteri extinse fortelor de politie, care vor putea de acum inainte sa efectueze perchezitii si retineri mai ample in baza unor simple banuieli, conform aceleiasi surse.
Acest arsenal juridic vizeaza in principal minoritatea kurda, care a protestat violent in strada in octombrie impotriva reticentei puterii turce in a interveni in sprijinul combatantilor kurzi care se opun ofensivei jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI) la Kobane, oras din nordul Siriei, de la granita cu Turcia.
Sursa: Agerpres