Vezi VIDEO
Banii tot mai putini ii determina pe maramureseni sa se gandeasca de doua ori inainte sa plece in concediu prea departe de casa, chiar si daca deplasarea este in scop terapeutic. De exemplu, multi maramureseni au renuntat sa mai mearga la Praid, dupa ce in Baia Mare s-a deschis o salina artificiala. Agentii de turism s-au resemnat cu situatia, mai ales ca si medicii pneumologi recomanda salinele artificiale. Totusi, un pericol exista. Specialistii le recomanda “turistilor” sa fie atenti unde merg, pentru ca altfel risca sa isi agraveze boala sau chiar sa faca diverse infectii.
Numarul cererilor pentru salina Praid s-a redus in ultima vreme in Maramures, dar nu si interesul maramuresenilor pentru acest tip de tratament balnear. Acestia au inceput sa frecventeze “Praidul” baimarean, adica un spatiu comercial de la periferia municipiului care a fost transformat in salina artificiala.
Peste 20 de tone de cuburi de sare aduse din Targu Ocna s-au zidit in interiorul incaperii, pentru a crea conditiile asemanatoare cu cele de la Praid, insa la o scara mult mai mica. Mai exista in incinta si aparatura cu ultraviolete, absolut necesara pentru evitarea infectiilor.
Salina artificiala functioneaza de doi ani. In medie, sapte-opt personae calca pragul camerei, dar primavara si toamna numarul clientilor creste. “Eu am o rinita cronica care ma deranjeaza de trei ani de zile si dupa medicatia pe care am luat-o n-am simtit prea multe, probabil ca impreuna cu medicamentele care mi le-au prescris medicii sa fie benefic pentru suferinta mea”, a spus Stefan Dragomir, un baimarean care a renuntat sa mai faca deplasarea la Praid pentru tratamentul bazat pe inhalarea aerului salin.
Investitia a fost facuta de o familie din Baia Mare, care pana in urma cu doi ani a mers la tratament la Praid din cauza problemelor de sanatate ale fetitei lor.
“Cu fata cea mare am avut mai multe probleme, am mers si eu la randul meu la Praid, an de an cu fetita si la mare si am intrat intr-o zi pe internet si am vazut o astfel de salina si am zic ca daca ar fi in Baia Mare m-as duce si eu si atunci m-am hotarat sa fac eu”, a spus Florentina Harta, copropietara salinei.
Medicii pneumologi spun ca si salinele artificiale sunt benefice, insa numai daca respecta toate standardele si mijloacele de evitare a infectiilor din incapere. Salina este benefica tuturor celor care sufera de afectiuni respiratorii cronice precum astmul bronsic, bronsite astmatiforme, rinitele, sinuzitele si infectiile respiratorii repetate.
“Este o metoda care se aproprie de metodele naturale ale salinelor existente. In momentele acestea de criza, cand costurile sunt foarte mari, pentru a asigura acest tratament complementar este o alternativa care poate fi benefica”, a precizat medicul pneumolog Erica Nechita.
In tot acest timp, ofertele agentiilor de turism locale nu au cerere, chiar daca diferenta de pret nu este exagerata. Cu 100 de lei in plus fata de abonamentul la salina artificiala din Baia Mare, maramuresenii pot ajunge la Praid.
Pachetul “Saptamana de refacere” pus la dispozitie in aceste zile de agentiile de turism include sase nopti de cazare, cu mic dejun si doua proceduri de tratament pe zi, iar preturile pornesc de la 270 lei.
“In Praid, la pensiuni de doua margarete, pretul acestui pachet este de 270 lei/persoana sau la pensiunile de trei margarete 330 lei/persoana”, a aratat Daniela Grigorescu reprezentantul unei agentii de turism.
Numai ca pentru copii si pensionari, o sedinta de doua ore in salina artificiala este 12 lei, iar pentru adulti 15 lei. Un abonament de aproximativ doua saptamani pentru copii este 180 lei, pe cand adultii trebuie sa scoata din buzunar 225 de lei ca sa intre in salina artificiala, astfel incat programul de incurajare a turismului balnear nu isi prea gaseste clienti, fiind puternic concurat de “turismul” de langa casa.
Sursa: Adina Timis