Vezi VIDEO
O gospodarie rustica in stil maramuresean a fost reconstituita la targul de Turism al Romaniei de la Bucuresti, desfasurat in perioada 14-17 martie. Delegatia din Maramures a incercat sa promoveze destinatia turistica Mara-Cosau, incercand sa-i convinga pe turisti ca merita sa vina sa viziteze judetului, in ciuda infrastructurii degradate. Actiunea a facut parte din proiectul „Mostenire maramureseana intre Mara si Cosau”, program care beneficiaza de o finantare europeana de peste 990.000 de lei.
Un stand pe o suprafata de 100 de metri patrati a fost amenajat in cadrul Targului de Turism de la Bucuresti. Vizitatorii care au trecut pragul evenimentului au avut posibilitatea sa descopere identitatea Maramuresului si specificul acestei zone. Pe toata durata de desfasurare a targului, au fost prezenti si doi mesteri populari, specializati in prelucrarea lemnului si realizarea de piese de port popular.
“Am avut un numar mare de vizitatori. Standul a fost impartit in trei sectiuni: o sectiune de turism cultural, o sectiune de turism activ si o sectiune de mestesuguri si pe toata durata targului am avut mesteri populari din zona. Noi am sperat ca prin acest eveniment sa promovam Maramuresul. Si sa avem mai multi turisti care ne vor vizita si cred ca impactul a fost cel pe care l-am dorit”, a spus managerul de proiect, Ana Zaharia.
Participantii la targ au distribuit in cadrul actiunii, materiale de promovare si informare, incercand sa-i convinga pe turisti ca merita sa vina in Maramures, in vacanta. De la eveniment n-au lipsit nici momentele artistice populare si o degustare de produse traditionale. “Noi am vrut doar sa sporim vizibilitatea zonei, care nu e atat de agresata de cladiri noi, kitchoase. Intr-un sat ca Breb mai poti evada si sa respiri un aer care aduce mai mult a Maramuresul pe care ni-l imaginam”, a precizat reprezentantul Maramures InfoTurism, Rada Pavel.
Proiectul “Mostenire maramureseana intre Mara si Cosau” este derulat cu fonduri europene, valoarea eligibila nerambursabila fiind de peste 680.000 de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.
Sursa: Camelia Tocaci