Detestat in timpul vietii, dictatorul megaloman roman Nicolae Ceausescu (1918-1989) a devenit o atractie turistica: dupa casa in care s-a nascut si vilele sale, va fi deschisa publicului si cazarma unde au fost executati sotii Ceausescu, relateaza AFP. Fosta baza militara, situata la o suta de kilometri nord-vest de Bucuresti, va fi transformata in muzeu si urmeaza sa primeasca primii vizitatori in luna septembrie. “Am primit multe cereri de la oameni care au dorit sa vada cazarma unde Ceausescu si sotia sa Elena au fost executati la 25 decembrie 1989”, a declarat pentru AFP directorul Muzeului de Istorie din Targoviste (sud), Ovidiu Carstina.
In decembrie 1989, cand Cortina de Fier a fost ridicata, antrenand caderea in serie a regimurilor comuniste din Europa de Est, Ceausescu a fost rasturnat de la putere de o revolta populara. Arestat in timp ce fugea de evenimentele de la Bucuresti, cuplul prezidential a fost condamnat la moarte de catre un tribunal misterios autoproclamat in urma unui proces sumar si executat imediat. Imaginile televizate au facut inconjurul lumii, aratand sfarsitul unui regim ce a durat mai bine de doua decenii , marcat de cultul personalitatii, nepotism si supravegherea omniprezentei politii politice Securitatea, care avea zeci de mii de angajati si informatori.
“Scopul nostru este de a arata lucrurile asa cum s-au petrecut, fara sa ne pronuntam cu privire la proces, asupra vietii de cuplu sau a cultului personalitatii”, a adaugat Ovidiu Carstina, deschizand usa micii sali unde Nicolae si Elena Ceausescu au fost judecati sumar.
Boxa acuzatilor, unde sotii Ceausescu, in hainele lor cu guler de blana, au ascultat acuzatiile, si bancile avocatului, procurorului si judecatorului vor fi reamplasate pentru a recrea decorul procesului. Intr-o camera alaturata, se afla neclintite paturile de fier unde cuplul prezidential si-a petrecut ultimele trei nopti. In curtea interioara, peretele galben in fata caruia au fost impuscati sotii Ceausescu mai pastreaza si azi urmele de gloante, sustine AFP. Imaginile televizate ale procesului, care a suscitat intrebari cu privire la respectarea procedurilor judiciare, vor fi difuzate pe un ecran.
Admitand ca opiniile cu privire la initiativa autoritatilor locale de a transforma cazarma in muzeu sunt “impartasite”, dl. Carstina subliniaza ca este important sa fie vazut “momentul care a facut sa se clatine istoria Romaniei”. Pentru sociologul Vasile Dancu, “fiecare popor trebuie sa-si asume istoria, fara sa ascunda unele lucruri”. “Nu se poate sterge imaginea acelui simulacru de proces ce reflecta degringolada societatii romane la acel moment”, a explicat el agentiei franceze de presa.
Un prim grup de turisti suedezi este asteptat in cazarma din Targoviste la cateva zile dupa deschiderea muzeului la inceputul lunii septembrie. Multe alte locuri simbolice legate de Ceausescu ii atrage deja pe turisti, printre care uriasa “Casa a poporului”, construita in anii 1980, dupa ce a fost rasa una dintre cele mai frumoase zone din centrul istoric al Bucurestiului.
Emblema a megalomaniei celui caruia ii placea sa i se spuna “geniul Carpatilor”, a doua cea mai mare cladire din lume dupa Pentagon, acest palat este astazi prima destinatie pentru turistii care viziteaza capitala Romaniei. In 2012, mai mult de 144.000 de vizitatori i-au trecut portile, dintre care 110.000 au fost straini.
In epoca, aproximativ 40.000 de oameni au trebuit sa fie evacuati pentru a face loc acestei constructii de 350.000 de metri patrati, in timp ce romanii sufereau de o penurie de produse alimentare si de intreruperi de curent.
In opinia Luciei Morariu, presedinta Asociatiei operatorilor de turism romani, transformarea lui Ceausescu in “brand turistic” nu este o idee prea buna. “De ce sa-i incurajam pe nostalgici?”, spune ea, subliniind ca Romania dispune de alte locuri naturale exceptionale, cum ar fi Delta Dunarii, un sit inscris in Patrimoniul Mondial al UNESCO, si Rezervatia naturala Retezat, in inima Carpatilor.
De alta parere este Traian Badulescu, consultant de turism, care crede ca Romania “trebuie sa-si maximizeze veniturile din turism, inclusiv prin punerea in valoare a istoriei sale”. “Ne place sau nu, Ceausescu si-a pus amprenta asupra istoriei Romaniei si exista multi turisti care doresc sa mearga pe urmele sale”, a adaugat el. Dictatorul a dezvoltat un cult al personalitatii fara egal in Europa de Est: de ziua lui, toate intreprinderile din tara si salariatii acestora trebuiau sa-i trimita scrisori de felicitare pline de elogiu.
La Scornicesti, un orasel prafuit din sud, multi oameni isi opresc masinile in fata casei mici din lut, unde Ceausescu s-a nascut in 1918. Perfect conservata, cu podeaua de pamant, fara electricitate sau apa curenta, casa este ocazional deschisa pentru public de catre nepotul lui Ceausescu, Emil Barbulescu, care locuieste in apropiere.
Salutand interesul turistilor pentru aceasta casa mica in fata careia un bust al lui Ceausescu a fost instalat in 2010, Barbulescu, fost sef al temutei militii comuniste din regiune, ramane un nostalgic al “vremurilor bune de demult”. “S-au facut pasi pentru restabilirea adevarului” cu privire la unchiul sau, mai spune el. “Istoria il va repune pe locul care il merita”, asigura Barbulescu, potrivit AFP. Fericiti ca au gasit usa deschisa, doi bucuresteni cvintagenari eleganti afirma ca au venit “din respect si sa se simta mai aproape” de “Conducator”.
Venit de asemenea sa viziteze casa natala a lui Ceausescu, Ioan Donga, un inalt functionar public sub comunism, a indicat ca, la fel ca majoritatea romanilor, nu simte “niciun regret” pentru dictator. “Au fost prea multe restrictii”, spune el, chiar daca familia lui “nu a dus lipsa de nimic” in epoca. Dar executia lui Ceausescu ramane o rana deschisa: “A meritat sa fie impuscat, dar nu asa cum s-a procedat”, mai adauga acesta.
Sursa: Agerpres