Vezi VIDEO
Strainii care ajung in Maramures cauta satele traditionale, pentru ei un barbat care coseste si o femeie care mulge vaca fiind adevarate obiective turistice. Posibilitatea de a locui in casele traditionale, de a manca slanina si branza ori de a inchina un pahar de horinca este de nerefuzat, iar naframele morosencelor ori chimirele barbatilor acestora sunt suvenirurile pe care le vaneaza turistii veniti din indepartata Japonie ori de mai aproape, din Europa.
Maramuresul ramane o destinatie turistica despre care se vorbeste in termeni elogiosi in presa internationala ori pe blogurile de specialitate. Cimitirul Vesel de la Sapanta, mocanita de pe Valea Vaserului ori satul Breb sunt printre cele mai cautate de straini, dupa cum reprezentantii Centrului Maramures InfoTurism.
“Cei straini vor sa vada biserici de lemn. Fara exceptie, vor sa exploreze lumea satului, ceva cat mai aproape de autenticul despre care au auzit ca este aici. Dupa aceea foarte mult vor sa vada Cimitirul Vesel si vor sa ajunga la mocanita din Viseu, acest lucru nepresupunand ca vor sa innopteze acolo, dar vor sa viziteze acele localitati”, a explicat directorul Maramures Infoturism, Rada Pavel.
Doi tineri veniti din Australia si din Marea Britanie au confirmat ca la ei acasa nu au parte de o asemenea oferta. Arhaismul satului Breb, promovat de numerosi straini, i-a convinsa sa bata drumul pana in Maramures. „Breb este cu siguranta preferatul nostru. E foarte, oamenii sunt foarte cinstiti, cumsecade. Nu e un oras prea populat, e liniste, te poti relaxa”, au aratat Criss si Kelly.
Cei mai multi straini care vin in Maramures sunt britanici, olandezi si germani. In ultima perioada s-au inmultit spaniolii si francezii. Toti sunt dispusi sa renunte la luxul din hoteluri ca sa poata dormi pe o saltea umpluta cu paie. “Cei mai multi care vin aici urmaresc sa aiba un sejur low-buget, de aceea nu ii intereseaza hoteluri foarte scumpe si luxoase. Vor sa stea in locuri cat mai modeste. Multi cauta camping, vin cu corturile dupa ei…”, a declarat Rada Pavel.
Norocul proprietarilor de pensiuni dar si al autoritatilor judetene este acela ca turistii straini ajunsi in Maramures nu ridica pretentii exagerate, fiind atrasi tocmai de viata frusta din zona.
Sursa: Anca Popescu