Absenta toaletelor din zonele de interes turistic a ajuns sa constituie o problema pentru imaginea Romaniei in conditiile in care in acest an se doreste mai mult ca oricand dezvoltarea turismului intern, prin legi precum cea a tichetelor de vacanta ce stimuleaza turismul intern sau prin campanii de promovare externa ce incearca dezvoltarea turismului receptor: este semnalul de alarma tras de catre reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), care au intocmit o harta a celor mai insalubre toalete publice din Romania. Maramuresul figureaza, in mod surprinzator, cu doar patru localitati – Bogdan Voda, Rozavlea, Surdesti si Sapanta – insa lista mai poata sa continua cel putin inca vreo 10 localitati, asta in cazul in care s-ar manifesta indulgenta fata de autoritatile locale si operatorii din turism.
Potrivit datelor centralizate, la Surdesti nu exista toaleta publica, iar la Sapanta aceasta este insalubra si nu este recomandata folosirea ei. Cercetarea ANAT are si o latura amuzanta, pentru ca “buzile de la tara” sunt descrise ca toalete acoperite cu o scandura gaurita. In acest fel sunt prezentate WC-urile de la Bogdan Voda si Rozavlea, despre care se spune ca sunt insalubre si “acoperite cu o scandura gaurita”.
Preotul din Sapanta, Gheorghe Lutai, i s-a plans ministrului Turismului ca localitatea nu are canalizare si i-a atras atentia ca sunt zeci de mii de turisti care vin la Cimitirul Vesel in fiecare an, iar drumul pana in zona este lung. Replica Elenei Udrea a fost ca ”nu avem canalizare, dar avem primar”. Ioan Turda, cel pomenit de ministru, nu a facut decat sa ridice din umeri. Udrea a continuat atacul si a spus, dupa ce a aflat ca primarul este frate al interpretului de muzica populara – Gheorghe Turda, ca poate are talent la cantat, asa ca tot poate sa isi ocupe timpul cu ceva.
ANAT a inceput sa intocmeasca lista cu zonele turistice deficitare in a doua jumatate a lunii mai, iar reprezentantii asociatiei au trimis adrese catre consiliile judetene, primariilor, autoritatilor de promovare turistica carora le-a cerut ajutorul, precizand ca aceasta nu este o problema minora, ci chiar o necesitate pentru ca turismul sa se poata dezvolta.
Un exemplu pentru autoritatile judetene putea sa fie recentul hram de la Manastirea Barsana, unde au participat peste 10.000 de oameni. Nu a fost montata nicio toaleta ecologica in zona, prin urmare e usor de imaginat ce a urmat: unii s-au refugiat in tufisurile de langa manastire, altii si-au facut curaj si au pasit in ”buzile” de lemn sau cele turcesti amenajate in incinta manastirii din care duhnea de la cativa metri distanta. Oricum, la marea masa de oameni care a fost prezenta la Barsana acestea au fost total insuficiente. Autoritatile nu au observat acest lucru pentru ca lor li s-au oferit conditii civilizate.
”Situatii inacceptabile, precum cele in care agentii de turism specializate in incoming au fost nevoite sa inchirieze, pe cheltuiala lor, toalete publice si sa le amplaseze pe traseele circuitelor pe care duceau turistii straini nu trebuie sa mai existe!”, au aratat cei de la ANAT.
Acestia au spus ca incearca sa identifice, impreuna cu primarii din localitatile respective, o solutie pentru rezolvarea acestei probleme, care aduce deservicii zonelor de agrement si turismului romanesc in general.
Sursa: Meda Muntean