Vezi GALERIE FOTO
Traversand zona Lunci a Ferneziului spre barajul Firiza, printre arborii tineri, se reflectaoglindirile de smarald ale lacului, iar mai apoi, in stanga se contureaza claia impadurita a varfului Ostra, aflat la 825 de metri altitudine.
In drumul spre Blidari, privelistea rustica a gospodariilor traditionale firizene dar si a caselor de vacanta construite cu bun-gust atrage privirile prin pitoresc. Aproape de Pastravaria Pistruia, in stanga curge frumoasa si cristalina vale Pistruia Mare.
Se urmeaza drumul auto-forestier pietruit ce acompaniaza valea Firiza, in timp ce casele si vilele de vacanta, unele deosebite datorita arhitecturii inspirate si a florilor din preajma incanta ochii. Nu lipsesc, insa, banerele ,,de vanzare”, care tradeaza, printre altele, scapatarea unora dintre proprietari.
Culmi impadurite scaldate in soare
Codrul de fag este in umbra, insa soarele scalda culmile impadurite. Piatra Bulzului se contureaza, sur-argintie, la capatul unui picior de deal lung si putin sinuos. Flori de tot felul, indeosebi brusturi uriasi sau din specia Telekia, dar si multa menta brosteasca parfumata, pot fi admirate pe langa drum si pe malul drept al Firizei. Prezenta lor atrage bondari, fluturi, molii, tantari si muste de tot felul.
Un vechi fanar traditional, partial stropit cu var, apoi o ultima casa de vacanta cocheta, cu terasa si prispa invadate de arbusti ornamentali, raman in urma… Se abandoneaza marcajul si drumul, urmandu-se poteca prin molidis, de unde se iese apoi intr-o poienita cu plantatie tanara de larice.
Spectacol de umbre si lumini
La capatul estic al poienii, se traverseaza un parau pietros si cu ape putine, spurcat de ramurile abandonate haotic dupa exploatarea forestiera. Racoarea diminetii face ca urcusul sustinut pe drumul de TAF, spre nord, sa fie mai usor. Soarele ofera un spectacol fascinant de umbre si lumini prin fagetul intercalat cu paltin, carpen si cires salbatic, aproape de Piatra Bulzului.
Urmandu-se piciorul cu banda silvica galbena si rosie, se ajunge la capatul unui drum de TAF. Se tine mai departe culmea si, dupa o vreme, se intersecteaza al doilea drum de TAF ce taie culmea.
Impresionantii bolovani si megaliti
O extraordinara bogatie de oite vinete, albastrii sau verzui sta la dispozitia trecatorilor. Nu lipsesc exemplarele sur- pistruiate cu alb, otravitoare, iutarii, galbiorii si manatarcile, ultimile fiind numite in zona ptitoi de fag.
Continuand pe piciorul S-N, se ajunge la drumul auto-forestier marcat cu banda albastra, ce continua in culme spre N. De o parte si alta a piciorului impadurit, se observa bolovanii si megalitii impresionanti de lave sur-argintii intens foietate. Aceste roci s-au desprins intr-o perioada indelungata din citadela andezitica a Pietrei Bulzului.
Printre fagi, paltini, mesteceni si molizi, apar formatiunile stancoase verticale ce seamana cu niste turnuri bizare, de asemenea intens foietate si sur-argintii. Se abandoneaza poteca si marcajul turistic, iar deplasarea se face acum chiar pe la baza stancariilor SE-S ale Pietrei Bulzului, infruntand tufele obraznice de mur si zmeur si huciul dens de soc.
Se descinde astfel in imparatia magica de piatra, mangaiata de soarele ce patrunde cu greu printre coroanele uriase ale arborilor, unii dintre ei inalti de 35-45 m. Contrafortii andezitici intens tectonizati ai bazei Pietrei Bulzului sunt asezati unii peste altii, intr-un fel de zid gros.
Spre S, impresioneaza megalitii andezitici stratificati verticali, cu barloguri in baza. Spectacolul stancariilor se amplifica urmarind baza Pietrei Bulzului pe directia V-NV.
Din zona estica a Pietrei Bulzului, cu lespezi andezitice si acaparata de mestecanisul dens, se ajunge spre o sa flancata de impresionante stancarii sur-negricioase, de asemenea formate din lave stratificate prin racire.
Pe crestetul Pietrei Bulzului
Din sa se schimba directia spre S, pe poteca de culme custuroasa care duce pe crestetul Pietrei Bulzului, ce seamana cu un veritabil cuib de vulturi.
De aici se poate admira Piatra Lupului si Culmea Stramba terminata cu varfurile Tarsei si Stedia Mare, de asemenea modesta dar spectaculoasa valea Blidarului, la confluenta sa cu valea Sturului constituindu-se valea Firiza.
Vizavi de varful Stedia Mare, spre S, se afla varful Chicera Mare. In alt plan, mult mai departe spre E, se observa platoul vulcanic Gutai, cu Creasta Cocosului si Secatura.
La SE, ceva mai aproape, doua mari relee tradeaza varful Ignis, iar la sud, foarte aproape, Blidariul, casele de vacanta si bazinele paralele ale Pastravariei Pistruia, satul Firiza si lacul de acumulare.
In zona SV-V, troneaza varful Hija si Stramba. Varful Ostra este putin decalat spre E . Culmea de la varful Stramba si Saua Dia se continua prin varful Plestioara, cu poienile estice, varfurile Tocastru si Ulmoasa.
Minicitadela andezitica
Din pacate, pacla indusa de caldura crescanda a soarelui estompeaza contururile culmilor impadurite splendid valurite. Niste neghiobi si-au infipt dozele golite de bere in ramurile rupte ale unui mesteacan in loc sa lase intacta aceasta oaza de liniste de la Piatra Bulzului.
Spre N, urmandu-se poteca si marcajul banda albastra se depaseste saua, iar in stanga potecii se deschide o minicitadela andezitica spectaculoasa. Din zona mlastinoasainvadatade unduita tarsa, spre stanga, se ajunge pe varful Bulzului.
Aici se poate observa urma unei foste fundatii vechi de piatra, probabil a unei cabanute silvice. La tot pasul se pot vedea gratioase exemplare de Palaria sarpelui, cunoscutade unii si sub numele de Piciorul caprioarei.
Din saua defrisata se poate panorama larg spre valea Blidarului si varful Chicera Mare. Marcajul tine riguros poteca si culmea. Din drumurile de TAF care ajung la valea Blidarului Mic, se iese la liziera fagetului, intr-o fanata taiata de vechiul drum de caruta flancat de un gard viu de carpen. La stanga, se observa o casuta veche solitara si cocheta, iar la dreapta un fanar si o sura traditional sindriluite.
Urmand drumul de carute pe langa gardul de carpen, se iese la confluenta vaii Pistruia Mica cu valea Firiza. Dincolo de albia indiguita a vaii Firiza, se poate vedea constructia de piatra a unei vechi microhidrocentrale privatizate ce apartine unor investitori spanioli.
Numarul picnicarilor si pescarilor sportivi s-a inmultit intre timp pe malul drept al lacului Firiza, insaprin zonele strabatute nu era nici tipenie de turist…
Foto: Blidari, Piatra Bulzului (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja