Vezi GALERIE FOTO
Matinalele nebuloase obtureaza soarele ce apare si dispare feeric in drumul spre Baia Sprie. Din Pasul Gutai se deschide o fantastica panorama cu neguri ce plutesc deasupra Tarii Maramuresului Istoric. Cerul e tern, in mare parte acoperit cu nori.
Dupa Sighetu Marmatiei, se traverseaza succesiv satele Sarasau-Campulung la Tisa, admirand in dreapta, peste Tisa, localitatile Apsa de Mijloc, Dumbrava, Teresva, ce apartin Ucrainei.
Din Sapanta se urmeaza indicatorul rutier catre Cimitirul Vesel, camping si Pastravarie. Desi e inca dimineata, turistii asalteaza Cimitirul Vesel, biserica aflata in restaurare si tarabele cu artizanat si horinca.
La Casa Memoriala Ion Stan Patras
Casa Memoriala Ion Stan Patras se afla la doar cateva sute de metri de biserica. Ies in evidenta prin pitoresc vechile case sapantene cu prispele invaluite de vita de vie si cucuruzi de porumb atarnati de stresini, cu mate adormite si gramezi de bostani adunati pe langa trepte, pregatiti pentru fiert la porci.
Printr-o scunda dar monumentala poarta daltuita in stejar masiv, odinioara pictata, azi spalata de ploi, se intra la vechea locuinta a lui Ion Stan Patras. In curte se afla bustul lui Ion Stan Patras daltuit in piatra.
Deasupra gardului traditional, pe un panou metalic, este inscris in brief un proiect REGIO ce se refera la restaurarea acestui sit etnocultural. Mesterul, plecat dintre semeni in anul 1977 si al carui loc de veci cu cruce de stejar pictata cu tipicul epitaf se afla inaintea bisericii din Cimitirul Vesel, avea sa-si daltuiasca primele versuri de pe cruce in anul 1935.
Mesterul Dumitru Pop Tincu continua traditia predecesorului sau, inregistrand dupa 1990 brandul cruce pictata sapanteana.
O mata siameza toarce pe prispa Casei Memoriale Ion Stan Patras, iar cateva gaini pestrite scurma in batatura. La usa grajdului, rumega tihnite doua frumoase Brune de Maramures, aceste mici detalii peisagistice umanizand locul incarcat de simboluri si creatii artistice trecute si recente.
Stalpii de stejar ai Casei Memoriale, pe care apar schitate siluetele in straie morosenesti ale unor defuncti interpreti de muzica populara, au fost recent vopsiti. Albastrul sapantean caracteristic crucilor mesterului Ion Stan Patras, ca si maniera picturala a sa, difera mult de cel actual, opinie impartasita si de specialisti.
Vechile cruci depozitate isi asteapta restaurarea.
Vechile cruci depozitate isi asteapta restaurarea. Statuile, basoreliefurile daltuite in lemn, sunt asezate in sopron, iar altele sunt expuse pe prispa casei sau in cele doua incaperi-muzeu, alaturi de numeroase blide de lut, icoane pe lemn si sticla, cruci miniaturale, ori portretele conducatorilor Romaniei socialiste.
In spatele Casei Memoriale Ion Stan Patras si cea a familiei continuatorului sau, Dumitru Pop Tincu, se afla ograda si livada ingrijite. Departe spre vest, domina orizontul impresionanta Piatra Tisei (941 m), sur-argintie, andezitica.
Chipuri luminoase ce se odihnesc pe laite de lemn…
La iesirea din Casa Memoriala, tinand ulita in dreapta, peste doar cateva sute de metri, este poarta Cimitirului Sapanta II. Cativa stejari umbresc locul de veci. Aproape, sunt gospodariile traditionale cu nelipsitele lor fanare cu acoperis variabil pe inaltime dar si cu cergi mitoase scoase din valtori ori pive si puse la zvantat.
Se revine la strada principala, dupa care in apropierea flancului geografic stang al raului Sapanta se pot admira o punte subreda si cateva valtori, de asemenea case de vacanta, pensiuni, locuri amenajate pentru odihna si picnic umbrite de palcuri de arini printre care se scurge alene apa unui scoc de moara.
Pana acolo atrag atentia gradinile cu pruni si meri, porumb, floarea soarelui, cartofi, babele trudite, cu luminoase chipuri ce se odihnesc pe laite de lemn dinaintea portilor, cuptoarele de copt pita spoite in albastru celest, stivele de meteri de fag pregatiti pentru vanzare ori trebuintele iernii ce vine, florile inalte din fata ferestrelor caselor…
Nu lipsesc nici la periferia satului cergile mitoase albe, vargate negre cu alb si sur, inflorate, peretarele din lana turcana inflorate, stergurile albe si frumos brodate puse la aerisit sau pentru a atrage musterii.
Bulboanele vaii Nadasa si impresionanta cascada Sipot
De la drumul principal ce acompaniaza inspre amonte raul Sapanta se ajunge la vechiul camping invadat de turistii straini cazati in casute, rulote sau corturi…
Indaratul pensiunii-pastravarie, la doar cateva sute de metri, incepe padurea de foioase de pe versantul estic al Pietrei Borcutului. Imediat in dreapta, se ajunge la podul peste raul Sapanta, spre izvorul cu apa minerala La Borcut
La stanga drumului auto forestier apare o impresionanta stancarie-cariera noua de andezite. De asemenea in stanga raman cele trei vechi constructii forestiere in ruina si, dupa cateva sute de metri, Apa Rosie si izvoarele cu apa potabila.
Se suie spre zona obarsiei raului Sapanta formata din confluenta vailor Runcu, Sapancioara si Nadasa. Se abandoneaza drumul ce continua spre Cariera de sub Capul Fetei si se suie usor pe drumul auto-forestier ce acompaniaza inspre amonte valea Nadasa.
Pe langa valea Nadasa se pot admira bulboanele, micile cascade, suvoaiele alb-inspumate, marmitele afunde, peretii stancosi formati din piroclastite drapate cu muschi, licheni si ferigute. Din acest drum spre stanga se desprind drumuri auto-forestiere sau de TAF.
Dupa zile cu ploi reci si umede ce au alternat cu altele calduroase, zona abunda de ciuperci si bureti comestibili, dar si de zmeura si mure. O amenajare-captare hidrotehnica ramane in dreapta drumului. Se depasesc doua succesive rampe de incarcare a bustenilor de fag si rasinoase, dpa care drumul suie mai accentuat traversand o restransa poienita.
Valea Nadasa este din ce in ce mai jos, in dreapta. Pe stanga drumului apar stratificarile piroclastice si curand, in dreapta, pe un arbore tanar se pot vedea cele doua indicatoare turistice distruse ce coboara in talvegul vaii Nadasa la aproximativ 30 metri aval de Cascada Sipot.
Se depaseste zona caderii de apa pentru a admira mai intai portiunea aflata in amonte de cascada apoi jgheabul ingust si aproape vertical prin care se pravale apa inspumata si abia apoi splendida formatiune acvatica de jos in sus.
Cascada Sipot are aproximativ opt metri inaltime, fiind mai mica decat Cascada Custurii, dar se formeaza similar pe un prag andezitic, oferind impresia unei desavarsite nestaviliri.
La obarsia Cascadei Sipot, pe malul drept, exista un promontoriu-belvedere dar si doua pervazuri nu mai late de vreo 35 cm. Tractarea arborilor prin vale ca si traversarea vaii Nadasa de catre TAF-uri fac ca apa sa fie tulbure-cafenie, suvoiul cascadei fiind insa alb, stralucitor si inspumat.
Scurtul intermezzo sighetean, care poate incanta pe oricine se afla in zona atat prin bogatie culturala cat si turistica, se incheie in Sapanta. Si nu e de mirare ca, in jurul Cimitirului Vesel la orele amiezii, misuna puzderie de turisti.
Foto: Cimitirul Sapanta, Ion Stan Patras, valea Nadasa, Cascada Sipot (c) Lucian Petru Goja
Sursa: Lucian Petru Goja