Circa 37.500 de romani si-au petrecut sarbatorile de Paste in Romania, in scadere cu aproximativ 40% fata de anul trecut. Cele mai solicitate destinatii interne au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramures si Buzau, unde gradul de ocupare a depasit 80%. Pe locul doi se afla statiunile montane, cele mai solicitate fiind locatiile de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns cu greu la 40%.
A fost cerere si pentru celelalte statiuni montane unde s-a inregistrat un grad de ocupare de 25% din capacitatea de cazare.
Cei care au ramas de Paste in Romania au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15,185 milioane lei. Astfel, pretul unui sejur achitat de un turist roman a fost, in medie, de 405 lei.
O alta destinatie atractiva au reprezentat-o marile orase, unde aproximativ 5.000 de turisti romani a ales sa serveasca masa traditionala de Paste in restaurantele hotelurilor.
Litoralul nu mai este o destinatie traditionala atractiva pentru petrecerea sarbatorilor pascale. Dupa experienta nefericita de anul trecut, cand, la mare, au fost pregatite pentru turisti peste 3.000 de locuri de cazare incalzite, dintre care s-au rezervat insa numai 800, anul acesta, hotelierii de pe litoral au facut rezervari numai pentru 500 de turisti.
In Delta Dunarii aproximativ 1.500 de turisti, in special pescari pasionati si iubitori de peisaje inedite, si-au petrecut Pastele in pensiunile si hotelurile din zona. Totodata, aproximativ 8.000 de turisti si-au petrecut Pastele in diferite statiuni balneoclimatice, unde ofertele a avut cele mai mici tarife.
Cele mai solicitate destinatii externe au fost cele din aproprierea tarii, Bulgaria si Grecia. In cele doua tari, si-au petrecut sarbatorile de Paste aproximativ 4.000 de turisti romani care au cheltuit, in medie, 120 euro de persoana.
CITESTE SI:
Sursa: Agerpres