Circa 105.600 de romani si-au petrecut minivacanta de Paste in statiuni din tara, cheltuind 31 milioane lei (7 mil. euro) pe servicii turistice (cazare si mancare), iar in strainatate au mers 5.000 de turisti si au platit 1,3 milioane de euro, potrivit Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
„La fel ca si anul trecut, intre minivacanta de Paste si cea de 1 Mai exista trei saptamani de munca. Din cauza veniturilor in scadere mai mici, romanii care isi permit sa plece in vacanta sunt determinati sa aleaga intre aceste doua minivacante”, se arata intr-un comunicat al FPTR.
Ofertele au acoperit toate tipurile de structuri, de la pachetele turistice oferite de pensiunile din zona rurala pana la city break-uri. Numarul aproximativ de locuri puse la dispozitie in statiunile din Romania a ajuns la 136.400, unde au ajuns de Paste 105.600 turisti.
Locul intai in topul preferintele romanilor privind petrecerea sarbatorilor pascale este ocupat si anul acesta de pensiunile rurale, iar cele mai solicitate destinatii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu (Marginimea Sibiului), Maramures si Buzau. Au fost puse la dispozitie 75.000 de locuri in cadrul structurilor din zonele rurale, dintre care s-au vandut 65.000 de locuri. Pe langa produse traditionale si petreceri in aer liber, ofertele au inclus plimbari cu caruta sau ateliere interactive de incondeiat oua. Turistii ajunsi la pensiuni au cheltuit 19,5 milioane de lei doar pe cazare si masa.
Pe locul doi se afla statiunile montane, iar dintre acestea cele mai solicitate au fost structurile de cazare de pe Valea Prahovei. Au fost puse la dispozitie 30.000 de locuri, dintre care s-au vandut 22.000 de locuri. Turisii au cheltuit aici 6,6 milioane de lei. Dupa multi ani, iubitorii de schi au putut practica sporturi de iarna si in aceasta perioada. Din oferte nu a lipsit masa cu produse traditionale, insa au fost si meniuri speciale, dar si meniuri alternative pentru cei carora nu le place carnea de miel. Familiile care au mers cu copiii la munte, i-au putut lasa pe cei mici in ateliere de creatie, in cadrul carora au invatat sa vopseasca oua sau sa confectioneze felicitari de Paste si au primit cadouri de la Iepuras.
Datorita tarifelor mici, romanii si-au petrecut Pastele si in diferite statiuni balneoclimatice. Astfel, au fost puse la dispozitie 28.000 de locuri, dintre care 18.000 au fost locuri vandute. Turistii au lasat in statiunile balneare aproape 4,9 milioane de lei.
Putini hotelieri de pe litoral au avut oferte pentru turistii care au vrut sa petreaca Pastele la malul marii, litoralul nefiind o destinatie traditionala pentru aceasta sarbatoare. Majoritatea unitatilor care au pregatit totusi pachete au fost in Mamaia, iar ofertele au inclus excursii la manastiri din Dobrogea. Au fost puse la dispozitie 2.800 de locuri, dintre care doar 300 au fost vandute. In comparatie cu anii trecuti, numarul hotelurilor deschise pe litoral in perioada Pastelui a crescut.
Datorita serviciilor complete oferite pasionatilor de pescuit si inedit, au fost puse la dispozitie 600 de locuri in cadrul structurilor din Deltei Dunarii, dintre care doar 300 locuri au fost vandute.
Gradul de ocupare a ajuns pana la 86% in zona rurala si a coborat treptat, in functie de preferintele turistilor, pana la 73% in zona montana, 64% in structurile balneare, 50% in Delta Dunarii si 10% pe litoral.
In ceea ce priveste turismul extern, numarul redus de zile libere, coroborat cu situatia financiara dificila in care se afla o mare parte a romanilor, a facut ca interesul pentru petrecerea Pastelui in strainatate sa fie scazut, comparativ cu anii trecuti.
O mica parte dintre romanii au ales sa petreaca vacanta de Paste si in destinatii precum Roma, Atena sau Ierusalim, fiind atrasi de semnificatia religioasa. Cele mai solicitate destinatii externe au fost, insa, cele din aproprierea tarii – Bulgaria si Grecia.
Aproximativ 5.000 de romani si-au petrecut vacanta de Paste in strainatate si au cheltuit peste 1.300.000 euro pentru servicii turistice.
Sursa: Mediafax