Vezi VIDEO
Un buget de circa 990.000 de lei se va investi in promovarea turistica a Defileului Lapusului in cadrul unui proiect derulat prin programul operational regional 2007-2013. Pliante, fluturasi si alte materiale informative vor fi tiparite din acesti bani, managerii proiectului initiat de autoritatile maramuresene dorind sa atraga un numar cat mai mare de turisti. Nu e sigur daca drumetii vor si avea ce sa vada, de vreme ce pe Defileul Lapusului se intentioneaza construirea unei hidrocentrale.
Potrivit autoritatilor maramuresene, Defileul Lapusului este unul atractiv mai ales pentru pasionatii sporturilor, fapt pentru care zona a fost aleasa pentru a fi promovata in cadrul unui proiect derulat prin programul operational regional 2007-2013 pe axa prioritara 5.
“In 2009 lansam traseul albastru pe biciclete, primii 45 km de piste pentru cicloturisti. Am descoperit atunci ca este o zona propice sportului si turismului activ si de aceea ne-am gandit sa o promovam mai bine. Tara Lapusului este o zona frumoasa care cu siguranta va fi un centru ce va atrage turistii pasionatii de sporturi pe biciclete, rafting cat si catarari, tot ce inseamna turismul activ”, a spus Ioana Tripon, directorul Centrului Maramures Info Turism.
Pe parcursul celor 21 de luni cat va dura promovarea proiectului, se vor distribui pliante, brosuri, fluturasi, harti, se vor tipari albume foto cu poze din zona, dar si filme pe DVD-uri in care se va vorbi despre frumusetea zonei. De asemenea, se va participa la targuri de turism, se vor organiza expozitii foto, precum si „Olimpiada Tarii Lapusului”.
“Intentionam sa crestem vizibilitatea zonei aferente Defileului Lapusului prin masuri de promovare turistica specifice. Ce dorim in mod deosebit sa dezvoltam acolo: produse turistice, turismul cultural, istoric, rural si agroturismul si turismul de tip ecologic si activ”, a afirmat manager de proiect, Delia Ruzsa.
Bugetul pentru acest proiect nu este deloc de neglijat. Pentru promovarea acestuia, ar fi nevoie de peste 990.000 de lei.
“Bugetul total este de 991.500 de lei cu valoarea eligibila de 807.000 lei, iar nerambursabil de la UE sunt 685.950 lei”, a detaliat directorul Directiei de Dezvoltare Regionala, Dan Cocosila.
In timp ce managerii proiectului vorbesc despre atragerea unui numar cat mai mare de turisti in zona, altii si-au facut planuri mari cu aceasta zona, intentionand chiar construirea unei microhidrocentrale. Prin urmare, este greu de greu de crezut ca proiectul turistic va da roade si ca Maramuresul va fi plin de turisti.
Despre ideea construirii unei microcentrale, insa, autoritatile nu mai sufla o vorba, mai ales ca a fost vorba despre un proiect care ar fi urmat sa fie demarat intr-o zona protejata.
“Exista si zone protejate, banuiesc ca este obiect la Directia Tehnica care sa se ocupe de aceste elemente de autorizare, eu personal nu stiu unde este localizat, dar sunt convins ca un proiect nu poate sa incurce un alt proiect. Nu este zona mea”, a explicat Dan Cocosila.
Sursa: Camelia Tocaci