Romanii au cheltuit in acest an pentru a-si petrece revelionul in statiunile din tara circa 15 milioane de euro, cu 17% mai putin fata de 2010, iar sumele platite de cei care au petrecut noaptea dintre ani in strainatate au scazut cu o treime, la un total de 2,8 milioane de euro, potrivit FPTR.
„Numarul romanilor care au contractat in acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului in tara, respectiv 74.700 de persoane, a scazut cu 5% fata de anul trecut si cu 25% comparativ cu 2009. Pe plan extern, in ciuda scaderii tarifelor pentru ofertele de sarbatori in Grecia, Turcia, Spania si Franta sau a mentinerii tarifelor la nivelul lui 2010 in Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croatia, Elvetia, Brazilia sau Mexic, numarul locurilor contractate de romani pentru petrecerea Revelionului in strainatate in acest an a scazut cu aproximativ 33%, la 6.270 de turisi. Comparativ cu 2009, scaderea a fost de circa 50%”, se arata intr-un studiu al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
Din datele prezentate rezulta ca la intern a scazut nu doar numarul de turisti din perioada Revelionului, ci si cheltuiela medie a acestora.
In topul preferintelor din Romania au fost, ca de obicei, statiunile de pe Valea Prahovei, unde gradul mediu de ocupare a ajuns la 90%, insa si in celelalte statiuni montane cererea a fost mare. Preferintele romanilor s-au indreptat fie catre hotelurile de categorie foarte buna, fie spre ofertele foarte ieftine.
Datorita tarifelor mici, s-a inregistrat o crestere a numarului romanilor care au preferat sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare. In acelasi timp, desi tarifele au coborat fata de anul trecut, a scazut numarul celor care au petrecut Revelionul pe litoral, Delta Dunarii, in zonele rurale si chiar in statiunile montane.
Potrivit datelor FPTR, aproximativ 18.000 de romani au cumparat pachete pentru Revelion in zonele montane si tot atatia au ales sa petreaca sarbatorile in zonele rurale, 20.000 de persoane au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii circa 200. Pentru statiunile balneare au optat circa 18.000 de persoane, in crestere cu aproximativ 30% fata de anul anterior.
Cele mai solicitate destinatii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia,Turcia si Franta.
Cauzele principale ale scaderii circulatiei turistice prilejuita de sarbatorile de iarna din acest an fost, potrivit FPTR, perioada scurta de concediu din acest an (Craciunul si Anul Nou au fost in week-end), scaderea puterii de cumparare, dezvoltarea programelor artistice de revelion in pietele publice ale oraselor, dar si ofertele variate si avantajoase ale restaurantelor si cluburilor pentru noaptea de Revelion.
„In acest an am avut scaderi ale numarului de romani care si-au petrecut Revelionul in statiuni din tara si strainatate cu 10-15%. Multi dintre cei care calatoreau in tara au mers in restaurante in orasele lor, iar cei care plecau in strainatate si-au amanat plecarea pana dupa 7 ianuarie, cand tarifele hotelurilor sunt mai mici”, a declarat agentiei MEDIAFAX Lucia Morariu, proprietarul Eximtur, cea mai mare agentie de turism din Romania cu capital autohton.
Ea a afirmat si ca numarul pachetelor turistice pentru destinatii indepartate a scazut, pentru ca din oferte au disparut Egiptul, care era in anii anteriori in topul ofertelor, precum si Tunisia.
„Noi am vandut bine in orase din tara si in statiunile balneare”, a spus Morariu.
Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, spune ca partea pozitiva este ca la munte, in Romania, a fost plin, ca in fiecare an.
„Poate ca putem spune ca tendinta a fost ca romanii sa nu mai mearga puhoi in Austria de Revelion, ci sa plece dupa 1 ianuarie, pentru ca este mai liber si mai ieftin. Lumea este mai cumpatata cu banii, iar preturile nu mai sunt la fel de mari ca acum trei ani”, a spus el.
In ceea ce priveste tarifele percepute de hotelieri pentru perioada sarbatorilor de iarna, se constata o scadere a acestora cu 6% pe litoral, 10% in zonele rurale, 6% in statiunile balneare, 7% in Bucuresti si marile orase ale tarii si chiar 12 % in statiunile montane. Delta Dunarii este singura destinatie in care s-a inregistrat o crestere a tarifelor, respectiv 3%, pentru perioada sarbatorilor de iarna.
Cu toate acestea, perspectiva nu este incurajatoare in turism, mai ales in cazul vacantelor externe.
„Se pare ca, dupa trei trimestre de crestere, din octombrie exista un trend de scadere pentru vacantele externe. Cererea s-a diminuat cu 7-10% fata de perioada similara a anului precedent, din cauza mesajelor care induc aparitia celui de-al doilea val de criza si care ii fac pe romani si mai prudenti in cheltuirea banilor”, a mai spus Lucia Morariu.
Sursa: Mediafax