Vezi GALERIE FOTO
Vizibilitate maxima dimineata devreme, la intrarea in localitatea Galgau Almasului. Spre est se remarca o parte din satul Tihau, situat dincolo de valea Almasului, varful Magura Teiului si stancariile gresoase Pe Pietre, iar in dreapta, gura vaii Stanjerilor. La distanta de aproximativ un kilometru, braul gresos frumos modelat de la gura vaii Rea continua pana in Gradina Zmeilor.
In centru comunei, atrage atentia impresionanta silueta alb-argintie, cu turla ascutita a bisericii. De aici se ia la stanga, urmand, pe un drum pietruit, malul drept al vaii Almasului. Se traverseaza un podet, iar de unde se termina drumul pietruit se continua inspre nord, pe un vechi drum de caruta lutos ce face legatura cu satul Tihau aflat la nici un km departare.
Superbe formatiuni megalitice
Chiar la intrarea in zona Pe Pietre, se observa un megalit gresos erodat bizar, negricios, din cauza faptului ca in preajma sa satenii aduna gunoaiele menajere pe care apoi le aprind.
Din acest loc, privind spre V, se poate vedea o parte din Gradina Zmeilor si continuarea acesteia, peste Dealul Inchieturii, pana la gura vaii Rea.
Dupa prima formatiune megalitica, versantul din dreapta este acaparat de un huci dominat de salcami. Urmeaza un rectangular intrand inierbat, traversat de un sant colmatat in parte, prin care se colecteaza o parte din izvoarele din zona, fapt ce a dus la aparitia unor intinse insule de stufaris.
De aici se suie la dreapta, pe potecile pastorale ce duc pe Magura Teiului, dar si la terasele cu masive alunecari de teren de la N de aceasta, spre hotarul Tihaului si valea Pirosa.
In acest intrand, atrag atentia doua formatiuni. O stanca verticala seamana leit cu un urias turn de sah. Vizavi de acesta, spre NV, se observa un imens ,,pachebot,, gresos erodat.
In urma cu cativa ani, deasupra ,”pachebotului” cuartos putea fi admirat un sfinx leonin. In decurs de mai putin de un deceniu, insa, profilul sfinxului de odinioara s-a erodat.
O suita de izvoare de pe terasele estice superioare locului Pe Pietre conflueaza in paraie care se scurg peste bancul de gresii. Alteori, eroziunile lasa in urma alveolari, stancariile parand niste uriasi faguri de viespi.
La gura galeriei
Nici coloritul rocilor nu este tern, gresiile variaza de la bej-ocru-ruginiu la brun inchis, negricios. Daca acum iarba neagra pare o perie mica, verde si deasa, pe la finele lui iulie si indeosebi in august, chiar si pana spre mijlocul lui septembrie, masiva inflorire coloreaza in roz-liliachiu branele si crestetele stancariilor.
Prin huciul dens, printre salcamii si alunii tineri, se vede gura unei rectilinii galerii miniere de prospectare in scopul gasirii zacamintelor de caoline gresoase necesare industriei ceramice si a portelanului.
Prospectarea geologico-miniera s-a efectuat doar in urma cu vreo trei-patru decenii, la fel ca si in galeria de la Gradina Zmeilor. Galeria miniera din zona Pe Pietre este foarte uscata si afunda de aproximativ 35 m, inalta de un stat de om si larga de vreo 1,8 m si pare sapata primitiv cu tarnacopul si spitul.
Pe alocuri, are tavanul afumat de lampile de carbid, dupa ce a devenit loc de chef si petreceri pentru pseudoturisti. Stancariile etajate in trepte de Pe Pietre scad ca inaltime cu cat deplasarea se face inspre N, in apropiere de Tihau, la capatul lor dand peste un paraias cu o captare de ape intr-un bazin, destinate pentru necesitatile de consum ale comunitatii locale.
Dupa vizitarea acestui loc splendid dar din pacate neingrijit, se face un popas din nou la biserica, se traverseaza valea Almasului, continuandu-se pe soseaua spre Hida. De acolo mai sunt aproximativ 350-450 de metri pana la cabana de sub Gradina Zmeilor si terasele-scena din apropiere.
Urmele amenajarilor kitsch-oase
In dreapta lor, sunt in curs de construire doua pavilioane de lemn. In vara-toamna lui 2009, beneficiind de un proiect finantat din fonduri UE, Primaria Balan (de care apartine Galgau Almasului) au pavat oribil aleile cu andezite sur-negre de Moigrad-Porolissum, care au fost apoi flancate de rigole pietruite, camine de beton, distrugandu-se astfel ireversibil zona.
Dupa ce s-a sapat in bancurile de gresii, s-a instalat si un pavilion-ciuperca de lemn exact deasupra zonei NE a Gradinii Zmeilor. In urma numeroaselor demersuri adresate GNM, GNM si APM Salaj dar si unor ONG-uri, constructia a fost mutata mai jos, langa cabana, dar a ramas fundatia, gunoaiele, precum si cioatele gorunilor taiati ce urmau sa fie utilizati drept stalpi ori balustrade.
Panoul care indica natura proiectului a fost vandalizat, la fel si o parte din cosurile de gunoi din lemn. Turistii necivilizati au abandonat de-a lungul aleilor si a potecilor, o multime de PET-uri.
De aici se recomanda sa se urmeze aleea marcata turistic cu punct si cruce rosie ce suie spre NV si acompaniaza un valcel ce duce spre liziera gorunetului si primul loc de pe platou de unde se poate panorama Gradina Zmeilor, vatra Galgau Almasului si valea Almasului ce curge dinspre Hida, Balan.
Turnuri, citadele, piese de sah, babe, zmei transfigurati…
De aici se pot admira turnurile, donjoanele, citadelele, degetele, grupurile gigantic-statuare, piesele de sah, babele galcevitoare, zmei transfigurati … parcurgand poteca dinspre E spre V.
Minunatele formatiuni gigantice poarta denumiri precum Capitanul si ostenii, Fata capitanului, Calugarii, Zmeul si Zmeoaica, Degetul Cleopatrei, Horia, Closca si Crisan…
Dupa traversarea paraielor mai mereu seci, a unui valcel cu saritoare si a unui abri, apoi a un parau mai mare si afund. Se coboara pe urmatorul valcel argilos-stancos abrupt si in avalul paraiasului ce colecteaza izvoarele de pe platoul situat deasupra, la vreo 20-25 m.
De aici se ajunge intr-o pajiste cu tufe de alun, carpen, paducel dar si tufe de mur si balarii, blocuri gresoase pluristratificate, rasturnate. La stanga, se vede intrarea in galeria fostei mine de caoline cuartoase, din nefericire vandalizata de catre turisti, prin diverse inscrisuri pe pereti si pe bolta dar si prin abandonarea gunoaielor de toate felurile.
Foarte aproape se afla o alta galerie mica dar si un abri frumos, inalt de vreo 7-8 m, larg de vreo 10, de regula cu o filiforma cascada si o circulara marmita putin afunda, cu ochi de apa. Acum ochiul de apa secat este substituit de vegetatie specifica zonelor umede, mocirloase.
Iesind de la abri in poiana, se intra peste putin timp intr-o lume de basm creata de spectaculoasele, megaliticele, formatiuni inspirat botezate: Horia, Closca si Crisan, Degetul Cleopatrei, Zmeul si Zmeoaica, Calugarii sau Capitanul si soldatii.
Doar gusterii verzi, soparlele maronii, fluturii si numeroase alte gaze par vii in acest bizar incremenit cadru basm al unei vesnice copilarii. Intre timp, in zona pavilioanelor si soproanelor-scena a aparut un grup de turisti.
La intrarea in localitatea Balan, se poate admira o veritabila bijuterie arhitecturala, biserica de lemn, monument istoric din sec. XVI-XVII.
Tinand cont de extraordinara varietate geo-morfologica si peisagistica, gresiile Piatra Dracului din Hida, Mosul si Baba din Poienita, Gradina Zmeilor ori gresiile de la Stanu Clitului ar putea fi declarate arii naturale protejate, de un real interes turistic.
Sursa: Lucian Petru Goja