Proiectul initiat de Asociatia Romanian Film Sector acum patru ani incurajeaza un turism de explorare, de cautare, unde vizitatorul curios si rabdator este rasplatit cu intalniri si experiente fara egal.
Bucuresti, 20 noiembrie 2014: S-a finalizat proiectul care a sprijinit cea de a cincea editie a Festivalului Intercultural de Traditie Maramureseana “Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, derulata de Asociatia Romanian Film Sector, in comuna Sapanta, judetul Maramures. Proiectul a beneficiat de finantare din partea Uniunii Europene si a Guvernului Romaniei.
Fondat in 2010, de irlandezul Peter Hurley, initiativa are urmatoarele obiective: cresterea turismului stationar in zona Sapanta, conservarea traditiilor si a mestesugurilor traditionale si expunerea culturii traditionale in context european.
Punctul de plecare a fost observatia ca media de vizita a unui turist in Sapanta este de doar 45 de minute. Aceeasi observatie poate fi facuta si in ce priveste marea majoritate a satelor din Maramuresul Istoric si nu numai.
“Anual, zeci de mii de vizitatori trec pragul Cimitirului Vesel in graba, intelegand putin despre esenta vie a Sapantei si adevaratele ei comori. Despre comoara vie a unui sat traditional autentic care lupta sa se mentina pe calea care imbina traditia cu dezvoltarea, pastrand autenticitatea si oferind un nivel de trai decent satenilor. Asa ca proiectul nostru incurajeaza un turism de explorare, de cautare, unde vizitatorul curios si rabdator este rasplatit cu intalniri si experiente fara egal. Asta incercam sa comunicam prin intregul proiect si prin cele doua filme documentare pe care le lansam astazi”, a declarat coordonatorul proiectului, Peter Hurley.
Inca de la prima editie, festivalul si-a propus sa pozitioneze Maramuresul pe harta turistica si culturala a Europei. Cea de a cincea editie a inclus concerte de muzica traditionala si simfonica in interpretarea a 120 de muzicieni din Romania, Spania si Irlanda, ateliere de mestesugarit, degustari de produse locale si vizite in casele mesterilor din Maramures, pentru a sarbatori valorile satului maramuresean si pentru a atrage turisti in zona.
Conceput astfel incat sa atinga punctul maxim chiar de Sfanta Maria, cand tot satul merge la biserica si petrece in haine traditionale de sarbatoare, evenimentul a incercat sa imbine trei componente esentiale pentru dezvoltarea si conservarea satului romanesc: cea traditionala, cea spirituala si cea turistica. „Astfel de turism nu se face doar pe durata unui eveniment sau a unei zile. Este o descoperire care poate deveni o pasiune, calatorul reintorcandu-se de mai multe ori, vizitand satul in momentele-cheie pe parcursul anului, de regula in jurul schimbarilor de sezon si a sarbatorilor importante din calendarul bisericesc. Este o pasiune care poate influenta stilul de viata pe tot parcursul anului, pentru fiecare amator in felul lui”, a completat Peter Hurley.
Organizarea primelor editii ale festivalului a fost sustinuta financiar aproape in totalitate din fondurile proprii ale organizatorilor. Asociatia Romanian Film Sector a depus o cerere de finantare, in octombrie 2010. Contractul de finantare a fost semnat in august 2012 si a inclus, printre altele,
Proiectul „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” – Festivalul Intercultural de Traditie Maramureseana a avut ca obiectiv general promovarea si incurajarea turismului stationar in localitatea Sapanta si in zona Maramuresului Istoric, prin organizarea unui festival intercultural de traditii maramuresene, in vederea cresterii numarului de turisti care innopteaza in zona, contribuind astfel la dezvoltarea si consolidarea turismului intern.
Perioada de implementare a proiectului a fost de 28 luni, de la 04.08.2012 pana la 03.12.2014, valoarea totala a proiectului fiind de 1,027,108.32 Lei. Proiectul a finantat editia V a festivalului intercultural de traditii maramuresene „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, din 12-16 august 2014 in comuna Sapanta; campanie de promovare cu doua spoturi TV, campanie radio, conferinte de presa; Materiale promotionale aferente evenimentului si destinatiei turistice; Website: www.drumullung.ro; doua filme documentare de 52 de minute fiecare promovand Maramuresul (in special Sapanta): “Sarbatoarea comorilor vii” si „Acorduri pentru sufletul nemuritor”; 1.000 de DVD-uri inscriptionate cu cele doua filme; brosura, pliant si memory stick care promoveaza proiectul.
Materialele promotionale pot fi descarcate de pe site-ul www.drumullung.ro
Sursa: Asociatia Romanian Film Sector