Vezi VIDEO
Maramuresul are inca multe lucruri de oferit turistilor. Asta si-au spus reprezentantii centrului MaramuresInfoTurism, care au gasit o varianta inedita care garanteaza faptul ca vizitatorii vor fi cuceriti definitiv de ceea ce gasesc in judet. Ei au ales sa-i invite pe turisti sa „calatoreasca verde”. Acestei initiative s-au alaturat recent si reprezentanti ai agentiilor de turism din tara si persoane care promoveaza mersul pe doua roti. Concluzia finala a turistilor a fost ca vizita in Maramures a fost o „experienta nemaipomenita”, in care au intalnit sate „faine”, oameni „faini”, dar si „licori minunate”.
Reprezentantii MaramuresInfoTurism pledeaza de cativa ani pentru vizitarea judetului pe bicicleta. Pentru a promova la nivel national acest fel de turism, ei au invitat in judet experti din cadrul unor agentii de turism si persoane care militeaza pentru mersul pe bicicleta pe diverse blog-uri sau site-uri specializate. Ajunsi in Maramures ei au parcurs trasee pe bicicleta prin localitatile Breb-Hoteni-Ocna Sugatag.
„Prin proiectul Acces2Mountain pledam de ceva vreme pentru transportul durabil in Maramures, pentru ideea de a calatori «verde». Invitatii nostri de aici cam stiu care sunt beneficiile mersului pe doua roti, pentru ca se ocupa de asta la ei acasa, insa nu stiau in ce consta oferta Maramuresului si noi speram ca dupa zilele astea au aflat. Am traversat cateva locuri, sate faine, am vazut oameni faini si noi zicem ca e slobod la dat cu bicicleta”, a afirmat director marketing in cadrul centrului MaramuresInfoTurism, Rada Pavel.
Turistii au fost primiti cu ospitalitatea caracteristica maramuresenilor. Localnicii si-au rupt din timpul lor pentru a-i ospata, dar si pentru a le vorbi despre frumusetile si traditiile locului. „Vara vin multi turisti aici si viziteaza. Mergem la lucru apoi nu totdeauna putem sa servim turistii”, a relatat unul dintre localnici, Ion Burnar.
Vizitatorii veniti din diferite colturi ale tarii, dar si din strainatate, s-au aratat incantati de pitorescul zonelor maramuresene, dar si de modul in care au fost primiti de oameni. N-a trecut neobservata nici horinca, despre care turistii au concluzionat ca e „o licoare minunata”.
„Am descoperit o alta parte a Maramuresului si faptul ca am venit pe bicicleta ne-a oferit posibilitatea de a simti, de a mirosi, sa-l simtim la propriu si la figurat, sa interactionam cu oamenii, sa vorbim cu ei. E o experienta pe care o duci cu tine acasa, te opresti si te gandesti si cred ca asta e un impact”, a spus unul dintre turisti, Mihai Olinici.
Un alt turist a remarcat faptul ca „turele cu bicicletele au fost minunate, Maramuresul, bisericile localitatile sunt nemaipomenite si primavara asta minunata cu copaci infloriti si licorile acelea, horinca”.
Cu amintiri speciale au plecat din Maramures si turistii din alte tari. „Ma numesc Kitty si sunt din Marea Britanie, dar locuiesc in Bucuresti. Este prima data cand vin in Maramures si am gasit un loc foarte frumos, in care suntem cazati. Am venit aici cu bicicletele pentru o saptamana, impreuna cu o prietena, si tocmai ne-am intors dintr-o plimbare foarte placuta”, a spus o alta turista.
Proiectul Acces2Mountain beneficiaza de finantare europeana. Echipa de proiect include 12 parteneri din opt tari.
Sursa: Camelia Tocaci