In urma parcurgerii etapelor de evaluare in cadrul proiectului pilot „Destinatiile Ecoturistice ale Romaniei”, initiat de Autoritatea Nationala pentru Turism, zona Mara-Cosau-Creasta Cocosului a dobandit statutul de destinatie de ecoturism, pentru o perioada de 3 ani, incepand cu luna iulie 2014.
Initiativa ANT a demarat odata cu adoptarea, in 2012, a unui set de criterii tehnice pe baza carora sa se poata desemna destinatii nationale de ecoturism. Tara noastra s-a remarcat astfel ca prima tara din Europa care are astfel de criterii de ecoturism, aplicabile la nivel de microregiuni. In acest fel se doreste sustinerea brandului de tara si stimularea unei dezvoltari durabile a comunitatilor rurale cu patrimoniu natural si cultural bogat.
In Maramuresul istoric, demersurile pentru dezvoltarea zonei Mara-Cosau-Creasta Cocosului ca destinatie de ecoturism isi au radacinile in anul 2006, cand Asociatia Ecologic, impreuna cu WWF Romania si Fundatia pentru Parteneriat au creat un traseu turistic verde de 86 km care leaga 7 arii naturale protejate si 7 sate traditionale. Ulterior, in anul 2012, in cadrul unui proiect WWF Romania (Promovarea Platilor pentru Servicii de Mediu si altor scheme di finantare sustenabila in bazinul Dunarii) finantat de UNEP, prin Fondul Mondial pentru Mediu, s-au pus bazele unui Parteneriat Local avand drept scop promovarea si dezvoltarea destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului, ca si initiativa de interes local.
Mai mult, in cadrul acestui proiect a fost creat un mecanism cu totul nou pentru tara noastra de sprijinire financiara a ariilor protejate de catre sectorul de turism, pentru masuri de conservare; acest mecanism financiar reprezinta acum un model pentru zone cu nevoi similare sau care doresc sa devina destinatii de ecoturism, contributia sectorului privat pentru conservare reprezentand unul dintre criteriile pentru desemnarea ecodestinatiilor in Romania.
Intrucat dezvoltarea pe termen lung a zonei Mara-Cosau-Creasta Cocosului in ce priveste ecoturismul comporta reglarea unor aspecte problematice locale si politici armonizate la nivel de zona pentru o mai buna gestionare a resurselor si practici mai responsabile de afaceri in turism, este nevoie de proiecte multiple care sa adreseze aceste nevoi. Unul dintre acestea este „Dezvoltarea destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului”, care investeste in zona pentru valorificarea partimoniului natural si cultural remarcabil, prin ecoturism. Fiind o forma de turism care respecta natura si traditiile locale, ecoturismul este o alternativa viabila ce ofera comunitatilor alternative fezabile de dezvoltare sociala si economica prin utilizarea responsabila a resurselor locale. Proiectul este implementat de Asociatia EcoLogic, in parteneriat cu Primaria Comunei Budesti si Asociatia Centrul de Ecologie si Turism Maramures, fiind finantat cu 80.140,50 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania1.
Proiectul isi propune optimizarea experientei de vizitare pe teritoriul destinatiei prin completarea infrastructurii de interpretare si semnalizare la obiective culturale si arii protejate; integrarea mesterilor populari in oferta turistica facilitand posibilitati de desfacere mai bune pentru produsele acestora.
De asemenea, se urmareste dezvoltarea capacitatilor locale – administratorii de pensiuni fiind instruiti in practici caracteristice turismului durabil, urmand ca opt pensiuni sa fie selectate si sa beneficieze de asistenta pentru certificare in ecoturism, pe langa 3 pensiuni care au fost deja certificate prin proiectul sus mentionat implementat de WWF Romania.
Zona va fi promovata prin materiale de interpretare profesionale – harta turistica si ghid turistic, precum si o vizita de familiarizare organizata pentru turoperatori si jurnalisti, urmarind ca prin comunicare adecvata, destinatia de ecoturism sa dobandeasca categorii noi de clientela, asigurand o piata mai larga pentru initiativele locale.
Sursa: Emm