Transfagarasanul, una dintre cele mai spectaculoase sosele montane din Europa, a devenit o destinatie favorita pentru turismul activ, datorita oportunitatilor oferite de zona pe care o traverseaza.
Partea argeseana a Transfagarasanului (DN 7C) porneste din localitatea Capataneni, aflata la intrarea in defileul Argesului, continua pe malul stang al lacului Vidraru si de-a lungul vaii paraului Capra, ajungand pana la tunelul de la Balea Lac, la limita cu judetul Sibiu. Portiunea de sosea cuprinsa intre Cabana Capra si Balea Cascada este inchisa sapte-opt luni pe an, din cauza stratului gros de zapada si a riscului de avalanse, astfel ca accesul in zona este posibil, din noiembrie pana in iunie, doar din directia Curtea de Arges.
Pana in 1989, in zona nu existau decat cateva hoteluri si cabane, total insuficiente fata de potentialul turistic real. In ultimele doua decenii insa, numerosi investitori privati au sesizat oportunitatea, astfel ca au aparut, treptat, zeci de pensiuni si hoteluri, cu oferte dintre cele mai variate.
Deoarece intreaga portiune argeseana a Transfagarasanului se afla pe teritoriul unei singure localitati, comuna Arefu, dezvoltarea turismului si-a pus amprenta si asupra dezvoltarii comunitatii. Pe langa locurile de munca create, au inceput sa apara si venituri tot mai insemnate la bugetul local.
‘Noi incasam o cota parte din impozitul pe terenuri si cladiri, din impozitul pe profit, din impozitul pe venit. (…) Pot spune ca in jur de 25% din veniturile bugetare pe care le avem se datoreaza in prezent activitatilor din turism’, a declarat pentru Agerpres primarul comunei Arefu, Gheorghe Stoican. Potrivit edilului, spatiile de cazare sunt grupate in trei mari zone, in satele Arefu si Capataneni, in jurul lacului Vidraru si la Piscu Negru.
In cele doua sate, aflate la limita zonei montane, exista cateva zeci de pensiuni, unele de dimensiuni reduse, altele avand dimensiunile si caracteristicile unor hoteluri. Turistilor li se ofera spatii de relaxare, meniuri traditionale, iar in unele cazuri oaspetii au parte si de activitati specifice agro-turismului.
In jurul lacului Vidraru s-au ridicat, mai ales in ultimii ani, cateva hoteluri de trei si patru stele, unele oferind facilitati precum piscina interioara, sauna, jacuzzi, bowling sau terenuri de tenis. Exista insa si cabane sau pensiuni mai accesibile din punct de vedere al preturilor.
Pe langa posibilitatea de a pleca in drumetii montane, de a practica diverse sporturi sau de a merge la pescuit, turistii pot face plimbari cu vaporasele, dar si cu hidrobiciclete, salupele, barcile cu vasle sau caiacele pe lacul Vidraru. De asemenea, pot fi inchiriate biciclete si ATV-uri, iar unele cabane ofera chiar si facilitati pentru cantonamente ale unor locuri de sportivi.
In zona Piscu Negru, aflata aproape de limita golului alpin, la peste 1.200 de metri altitudine, s-a conturat in ultimele doua decenii o adevarata mini-statiune montana. Spatiile de cazare au fost construite ad-hoc, fara un plan prestabilit, iar dupa formarea nucleului initial de pensiuni si restaurante, si alti investitori au inceput sa ridice hoteluri in apropiere.
De la Piscu Negru, la fel ca si de la Cabana Capra, situata la o altitudine de aproape 1.600 de metri, cei pasionati de alpinism pot pleca pe numeroase trasee marcate, care ajung pe creasta Fagarasului. Pe timp de iarna, turistii au la dispozitie si cateva partii de schi, insa de dimensiuni destul de reduse.
Ultima atractia a zonei o reprezinta insa parcurile de aventura. Exista deja doua astfel de parcuri, in suprafata totala de aproape 9.000 de metri patrati, concepute de salvamontistul Aurelian (Relu) Nica, alpinist cu aproape trei decenii de experienta.
„Adventure Park Capra”, construit langa Cabana Capra, a fost inaugurat la sfarsitul anului 2008. Parcul, cu o suprafata de aproape 3.000 de metri patrati, se afla la altitudinea de 1585 de metri, fiind singurul din tara amenajat in zona golului alpin. Parcul include, printre altele, un pod suspendat, un pod nepalez, tiroliene, leagane suspendate si o zona pentru tir cu arcul.
Al doilea parc de aventura de pe Transfagarasan, „Parcul din lemn”, se intinde pe o suprafata de aproape 6.000 de metri patrati, intr-o padure din zona Piscu Negru. Parcul are doua trasee, unul de dificultate medie destinat adultilor si unul pentru copii. Turistii mai au la dispozitie doua tiroliene peste rau, dintre care una lunga de peste 100 de metri, un traseu de pregatire militara si un poligon de tir cu arcul.
Sursa: Agerpres