O turistă de aproximativ 20 de ani a avut nevoie de ajutorul salvamontiştilor. Aceasta se afla la schi pe Pârtia Prislop din Borşa unde a suferit o entorsă.
„Echipa Salvamont a preluat-o şi a transportat-o la baza pârtiei unde a fost preluată de către un echipaj SMURD”, a precizat Sorin Apostol, salvamontist.
Aceasta este cea de-a doua intervenţie a salvamontiştilor borşeni, după ce în cursul zilei de sâmbătă un alt turist, de data aceasta de pe Pârtia Telescaun a avut nevoie de ajutor.
Iată care sunt elementele de care trebuie să ții cont, pentru ca vacanța ta să nu se termine mai repede din cauza unui incident mai puțin plăcut:
Clăparii nepotriviți sau niște legături care nu au fost ajustate corect duc la accidentări. Alegerea acestora se bazează pe o ecuație complicată între vârstă, abilitate, înălțime și greutate.
Legăturile pentru clăpari trebuie alese cu ajutorul unui profesionist. Numai acesta îți poate da cele mai bune sfaturi astfel încât să faci alegerea potrivită, în funcție de necesitățile corpului tău. Regula numărul unu: trebuie să fie unele rezistente.
Nici în alegerea clăparilor nu trebuie sa faci rabat de la calitate. Ține minte că îi vei folosi pentru mult timp de acum încolo, mai ales dacă ești un împătimit al pârtiilor. Alege așadar numai produse de calitate, care să îți ofere și un maximum de confort pe pârtie, dar și susținerea ideală pentru un plus de siguranță în mișcare.
Ciocnirile
Pe pârtie, este esențial să fii mereu atent la ce se întâmplă în apropierea ta. Dacă ești deja un schior experimentat, probabil că ai suficient timp să urmărești ce fac alți schiori de pe pârtie. Dacă abia ai început, nu dispera. Cu timpul vei învăța cum să preiei controlul și să fii stăpân pe situație. Până atunci poți apela oricând la sfaturile unui instructor.
Pe lângă gheață sau colțuri de piatră care ies din zăpadă, principala cauza a ciocnirilor de pe pârtie o reprezintă pierderea controlului asupra schiurilor. A doua este neglijența de a privi în sus pe pârtie atunci când pornești la drum.
Există și un mit potrivit căruia, majoritatea accidentelor sunt provocate de cei care merg cu placa. Se pare însă că aceasta este doar o invenție de-a schiorilor.
Gheața
Gheața de pe pârtie este greu de abordat. Aceasta apare mai ales pe pârtiile joase, pe care se folosesc și tunuri artificiale de zăpadă.
Schiorii experimentați știu cum să manevreze schiurile pe o astfel de suprafața. Dacă ești începător, cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să mergi drept înainte pe gheață, până ajungi din nou la o suprafața acoperită cu zăpadă, fără să încerci să manevrezi în vreun fel schiurile.
Pietrele
Pietrele reprezintă un pericol mai ales la debut de sezon și la sfârșitul acestuia, atunci când stratul de zăpadă este mai subțire. Zăpadă tinde să se strângă pe marginile pârtiilor. Încearcă, așadar, să nu te aventurezi pe centrul pârtiei în aceste perioade, acolo unde pot fi mai multe pietre ieșite la suprafață.
Căștile de protecție
Căștile de protecție sunt foarte importante și îți pot salva viața în caz de accident. Nu uita ca pe pârtie poți atinge chiar și 50 de kilometri la oră. La această viteză, orice element de protecție în plus este binevenit. Investește într-o cască proprie de protecție. Chiar dacă aceste accesorii pot fi costisitoare, una aleasă special pentru nevoile tale, la sfatul unui specialist, reprezintă opțiunea cea mai bună.