Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la paine si pe lantul de productie va ramane la 9%, indiferent de discutiile care vor avea loc in perioada urmatoare cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat, sambata, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la targul de produse traditionale din curtea Ministerului Agriculturii.
„Exista un angajament al ministerelor si in primul rand al premierului de a nu reveni la TVA 24% la paine, indiferent de discutiile care vor avea loc in perioada urmatoare cu FMI. TVA la paine si pe lantul de productie va ramane la 9%. Eu sper ca vom obtine rezultate bune si vom putea extinde aceasta masura absolut necesara. Se fac analize pe lapte, carne si pe legume si fructe, acestea sunt principalele domenii vizate”, a spus ministrul Agriculturii.
Vicepremierul Daniel Constantin a precizat ca in septembrie vor fi anuntate efectele reducerii TVA la paine la 9%, dupa un an de la intrarea in vigoare a acestei masuri.
„In septembrie vom avea rezultate in ceea ce priveste reducerea TVA la paine, insa noi am discutat cu doamna ministru Petrescu (n.r. ministrul Finantelor Publice) si vom mai avea si saptamana viitoare o intalnire. Avem intalniri foarte dese, inclusiv cu reprezentanti din partea industriei, in care discutam despre evaziunea din agricultura, pentru ca vrem sa realizam anumite progrese in aceste domenii. Am discutat si despre reducerea TVA. Noi la minister vom face analize, la fel si cei de la MFP si pe urma vom putea decide in ce directie mergem„, a adaugat seful MADR.
Masura de reducere a TVA la 9% la paine a condus in primele sase luni de aplicare la scoaterea la suprafata a 142.000 de tone de faina si paine, care pana in septembrie 2013 erau produse la negru, iar evaziunea fiscala a fost diminuata pentru un semestru cu 18% la paine si cu 20% la faina, in timp ce populatia a beneficiat de o reducere de pret in medie cu 12%, potrivit datelor anuntate de ministrul Agriculturii in luna aprilie a acestui an.
Guvernul analizeaza posibilitatea reducerii, de la 1 ianuarie 2015, a taxei pe valoare adaugata (TVA) la fructe, legume si produse bio, a anuntat, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta. Acesta a declarat ca Guvernul va efectua, in toamna, o analiza dupa un an de aplicarea TVA redusa la paine, iar in baza acestor date sa extinda aria produselor cu TVA redusa, in prima etapa la legume si fructe.
„Sunt foarte hotarat ca de la 1 ianuarie sa aplicam aceasta reducere la legume, fructe, produse bio. Legumele si fructele reprezinta un domeniu extrem de sensibil la evaziune fiscala. La legume si fructe este o mare evaziune fiscala si este o concurenta neloiala producatorilor autohtoni”, a afirmat Ponta. Pe de alta parte, Federatia Nationala PRO AGRO a lansat in aprilie o campanie de promovare a obiectivului de reducere a TVA la carne la 5%, incepand cu 1 ianuarie 2015.
Sursa: Agerpres