O adolescenta americana in varsta de 17 ani a creat o aplicatie „anti-spoiler” pentru Twitter, cu scopul de a bloca mesajele care dezvaluie in avans intriga dintr-un film, dintr-un serial TV sau dintr-o carte, postate pe aceasta platforma de microblogging.
„Atentie, urmeaza un spoiler!” – numeroase articole sau comentarii postate pe internet incep cu acest mesaj, prevenindu-i astfel pe utilizatori. Jennie Lamere, enervata sa isi vada ruinata de fiecare data placerea ei de telespectatoare din cauza dezvaluirilor facute de internauti, a decis sa actioneze si sa creeze o aplicatie, informeaza lefigaro.fr.
„Ma saturasem! Privind emisiunile mele preferate, nu puteam sa ma conectez pe Twitter, pentru ca mesajele de acolo dezvaluiau deja totul (despre intriga acelor emisiuni, n.r.)”, a declarat pentru Los Angeles Times aceasta adolescenta originara din New Hampshire.
„Spoiler”, un termen din limba engleza, se refera la un text scurt care dezvaluie in avans o parte din intriga unui roman, a unui film, a unui serial TV sau a unui joc video, in special pe internet, unde utilizatorii schimba intre ei un numar impresionant de mesaje despre preferintele lor culturale si fac acest lucru cel mai adesea la doar cateva minute dupa difuzarea oficiala a acelor continuturi.
Bazandu-se pe cunostintele ei in informatica, tanara eleva de liceu se afla acum pe cale sa finalizeze un „anti-spoiler” sub forma unui modul complementar pentru platforma Twitter. Aplicatia ei se numeste Twivo si, prin intermediul unui sistem de cuvinte cheie definite de utilizator – titlul cartii/filmului/serialului sau numele unui personaj -, intercepteaza mesajele de pe Twitter care dezvaluie intriga. Inventia ei a fost deja premiata luna trecuta in cadrul unui concurs pe teme informatice organizat la Boston, denumit „TVnext Hackathon”.
Jennie Lamere, care spera sa lucreze intr-o buna zi pentru grupul Google, foloseste deja versiunea beta a aplicatiei Twivo si lucreaza in aceste zile la perfectionarea ei pentru Google Chrome si Mozilla Firefox.
Se pare insa ca aplicatia, deocamdata neoficiala, TweetDeck, cumparata in 2011 de Twitter, ofera aproximativ aceleasi servicii ca si Twivo. Permitand administrarea fluxurilor de pe retelele de socializare, dar intr-un mod diferit (o alta interfata, alte functii), TweetDeck propune deja un filtru de cautare a subiectelor, care are insa aceleasi efecte ca si aplicatia creata de Jennie Lamere.
In mod ironic, aplicatia franceza „Et en fait, à la fin” de pe platforma Tumblr se bucura de un succes fenomenal si pare sa contracareze tendinta utilizatorilor de a renunta la acele dezvaluiri de tip „spoiler”. Utilizatorii acestei aplicatii franceze se amuza, printr-o imagine si o fraza asociata, intotdeauna precedata de sintagma „Et en fait, à la fin” (Si de fapt, in final), sa dezvaluie in avans rasturnarile de situatie din filmele si serialele de succes. Cateva exemple: „Si de fapt, in final, a scapat”, pentru filmul „The Truman Show” cu Jim Carrey, si „Si, de fapt, nu Bane a complotat, ci Miranda”, pentru „The Dark Knight Rises” de Christopher Nolan.
Este suficient un simplu click pe optiunea „me gacher un autre film” („hai sa imi stric placerea unui alt film”) pentru a „vizita” in avans povestile din sute de filme contemporane populare, descrise pe un ton si cu un limbaj de licean.
Sursa: Mediafax