Ucrainenii din Maramureș se pregătesc pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Azi este Ajunul Crăciunului. Săptămâna viitoare, ucrainenii din Maramureș vor sărbători Anul Nou.
Datorită interferențelor culturale dintre români și ucraineni, obiceiurile de Crăciun sunt în mare parte aceleași.
Ajunul Crăciunului este zi de post negru la ucraineni. Abia spre seară se așază lumea la masă pentru a se înfrupta din cele 12 feluri de mâncare în semn de aducere aminte a celor 12 apostoli, dar și a celor 12 luni ale anului.
Dar și acestea sunt tot de post: grâu fiert și porumb cu zahăr sau ciuperci, peşte și fasole verde. Mâncărurile pe baza de carne și preparatele lactate sunt lăsate în cămară până în Ziua de Crăciun.
Pentru a avea sănătate în familie, bărbatul casei pune fân într-un colţ al mesei şi o pâine proaspăt scoasă din cuptor. Neapărat, pentru ca norocul să nu fugă din casa lor, oamenii leagă picioarele de la masă cu lanţuri.
Obiceiul colindatului se regăsește și la ucraineni. Primii vestitori sunt copiii care colindă în Ajunul Crăciunului până la ora 0.00. După miezul nopții, ei merg la culcare și îi lasă pe cei mari să continue vestirea Nașterii Domnului.
În România trăiesc peste un milion de creștini ortodocși ai bisericii creștin-ortodoxe de stil vechi, ucraineni, ruși lipoveni, armeni și sârbi, care îşi manifestă credinţa în circa 130 de biserici, schituri şi mănăstiri pe rit vechi.
În Maramureş trăiesc peste 30.000 de ucraineni pe văile Vişeului, Tisei şi Ruscovei.