Cel mai important lucru, in prezent, este ca livrarea de gaze rusesti, prin Ucraina, catre Uniunea Europeana sa fie reluata imediat, pentru ca altfel consecinta ar fi existenta unei grave probleme de credibilitate a Rusiei ca tara furnizoare si a Ucrainei ca tara de tranzit, a declarat azi, la Praga, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
El a subliniat ca din punctul de vedere al consumatorilor europeni, care nu ar trebui sa aiba de suferit de pe urma unui diferend comercial strict bilateral ruso-ucrainean, important este faptul ca gazul rusesc ce trebuie sa fie livrat de compania Gazprom nu ajunge la destinatarii din UE.
Presedintele executivului comunitar a mentionat ca a primit asigurari din partea Moscovei si Kievului ca acestea vor accepta o monitorizare internationala a situatiei din teren pentru a se constata exact unde se inregistreaza probleme in transportul gazului natural rusesc catre statele membre ale Uniunii Europene, via Ucraina. El a adaugat ca reprezentantii companiilor Gazprom si Naftogaz au fost invitati sa participe la reuniunea de vineri a Grupului de Coordonare in domeniul gazelor naturale al Comisiei Europene, care va analiza posibilele masuri de asistenta pentru statele membre afectate de sistarea livrarilor de gaze dinspre Rusia, via Ucraina.
Pe de alta parte, Jose Manuel Barroso a mentionat ca situatia creata de disputa ruso-ucraineana pe tema gazului natural a aratat ca Uniunea Europeana ”are, intr-adevar, nevoie de un mecanism de solidaritate eficient in domeniul alimentarii cu gaze naturale”.
Responsabilii europeni au insistat ca UE nu intentioneaza sa joace rolul unui mediator intre Moscova si Kiev in disputa ruso-ucraineana, de pe urma careia au de suferit direct nu mai putin de noua state membre ale forului comunitar (Romania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Austria, Italia, Germania, Slovenia si Slovacia), fara a lua in considerare Macedonia si Turcia, care nu fac parte din Uniunea Europeana.
Aproximativ 40% din cantitatea de gaze naturala importata de UE provine din Rusia, iar 80% din acest procent tranziteaza teritoriul ucrainean. Tara membra a UE cea mai afectata de actuala criza este Bulgaria, care depinde in proportie de 100% de importurile de gaze rusesti.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult