Biblioteca Nationala Franceza (BNF) care s-a opus cu tarie proiectului de digitalizare a cartilor dezvoltat de grupul american Google ar putea sa-si revizuiasca pozitia din motive legate de costuri, arata cotidianul francez Le Figaro. Consideratii de natura financiara ar putea avea legatura cu independenta BNF. Dupa ce timp de patru ani a sustinut o strategie de ferma opozitie fata de Google si a incurajat dezvoltarea unei biblioteci digitale europene, „Europeana”, BNF discuta in prezent cu rivalul american ca sa-i incredinteze o parte din costisitoarea actiune de digitalizare a operelor sale.
„Negocierile noastre cu Google ar putea sa ia sfarsit peste cateva luni”, recunoaste Denis Bruckmann, director general adjunct si director al colectiilor institutiei franceze, intervievat de publicatia La Tribune.
Pentru BNF, o asemenea alianta ar prezenta in primul rand un avantaj financiar. „Ca sa digitalizam fondul de carte al celei de-a III-a Republici, ne-ar trebui intre 50 si 80 de milioane de euro”, arata Denis Bruckmann. „Sunt cifre astronomice, iar proiectul francez pentru biblioteca digitala «Gallica» nu este prevazut decat cu un buget de 5 milioane de euro pe an.”, spune directorul general adjunct al BNF, care arata ca Google ar ajuat biblioteca sa digitalizeze mai rapid fondul de carte.
Daca negocierile se incheie cu bine, Biblioteca Nationala a Frantei se va alatura mai multor institutii similare ei, intre care cele din Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau Spania, care se numara printre cele 29 de biblioteci deja asociate la Google. Deocamdata, compania americana a digitalizat un catalog de 10 milioane de carti (compania si-a fixat ca prim obiectiv 15 milioane), dintre care 1,5 milioane inca protejate de drepturile de autor, fapt care i-a atras actiuni de urmarire din partea editurilor, in special in Franta. In Statele Unite, justitia examineaza in prezent un proiect de acord cu editurile.
In pofida acestor neajunsuri, Google a reusit fara dificultate sa depaseasca biblioteca digitala „Europeana”, cu cele 4 milioane de documente ale sale.
Dar colaborarea dintre BNF si Google nu va fi lipsita, desigur, de un avantaj reciproc. Odata cu ralierea BNF, Google va dispune de un nou fond de carte, pe care il va propune el insusi gratuit internautilor in propria sa biblioteca digitala, „Google Livres”. Pentru moment, compania americana nu incaseaza nimic din digitalizarea acestor carti, dat fiind ca paginile volumelor nu contin texte publicitare.
Grupul american nu-si mai ascunde totusi ambitia de a lansa, in parteneriat cu editorii, o platforma de vanzare de carti digitale, care sa faca concurenta companiei Amazon.
Sursa: Agerpres