Manifestarile au început încă de sâmbătă, când au fost depuse coroane de flori la Monumentul Minerului şi a fost sfinţită o sculptură a artistului Sziter Emeric (autor al statuii lui Strifunda) amplasată în centrul Borşei.
Duminică minerii s-au strâns mai întâi la biserică. A fost sfinţit un nou lăcaş de cult în cartierul Baia Borşa şi peste 5.000 de oameni s-au strâns la eveniment.
Slujba de la noua biserică, cu hramul Schimbarea la faţă, a fost făcută de un sobor de preoţi printre care s-au numărat IPS Iofip, mitropolit al Europei Occidentale şi Meridionale, PS Iustinian şi PS Iustin din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului
După sfinţirea bisericii a urmat petrecerea propriu-zisă. Ortacii s-au strâns în centrul oraşului la un spectacol de muzică populară. Nu au lipsit grătarele, micii, berea şi, evident, pălinca de Maramureş.
”Borşenii aşteaptă cu nerăbdare această sărbătoare. E până la urmă oraş minier, chiar dacă acum mineritul a fost pus pe butuci. Aproape toţi cei care au peste 35 de ani au lucrat în subteran şi au fost obişnuiţi ca în august să sărbătorească Ziua Minerului. Nu o să putem renunţa la ea. E vorba de tradiţie”, a declarat pentru eMaramures.ro primarul oraşului.
Remus Şeţco susţine că anul viitor va organiza pe banii primăriei Ziua Minerului la Borşa. ”Vor exista două sărbători importante la noi. Hora de la Prislop şi Ziua Minerului. Ultima va avea loc întotdeauna odată cu hramul noii biserici ridicate în Baia Borşa”, a încheiat primarul.
Sursa: Larisa Tivadar