Comisia Europeana a deschis miercuri o procedura de infringement – incalcare a Tratatului european – impotriva Romaniei in legatura cu numarul unic de urgenta la nivel european 112, si a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement deschise impotriva Romaniei cu privire la taxa de inmatriculare a autovehiculelor. In ambele cazuri, Romania are la dispozitie doua luni pentru a remedia neregulile semnalate.
In legatura cu numarul unic de urgenta, executivul comunitar a trimis Romaniei o scrisoare formala de notificare referitoare la neindeplinirea cerintelor de localizare a apelurilor, in special cele efectuate din retelele de telefonie mobila.
Legislatia europeana in materie de telecomunicatii cere statelor membre sa asigure posibilitatea accesarii gratuite a numarului unic de urgenta 112 si sa se asigure ca operatorii din telecomunicatii pot furniza serviciilor de urgenta informatii despre localizarea apelantului, indiferent daca suna de pe un telefon fix sau mobil.
”Operatorii de telefonie mobila nu furnizeaza inca serviciilor de urgenta informatii despre locul exact in care se afla victimele unui accident, ceea ce poate duce la intarzieri ale interventiilor si aceasta pune in pericol vieti”, a explicat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru telecomunicatii, Martin Selmayr.
De asemenea, nefiind multumita de argumentele Romaniei cu privire la taxa de inmatriculare, Comisia a trecut la a doua etapa a procedurii de infringement, ce consta in emiterea unui aviz motivat in care solicita in mod oficial Romaniei sa puna capat acestei incalcari a dreptului comunitar. In conformitate cu articolul 226 din Tratatul CE, daca in termen de doua luni normele nationale relevante nu sunt modificate astfel incat sa respecte avizul motivat, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie.
Initial, in primavara anului 2007, Comisia a semnalat tarii noastre, printr-o scrisoare, ca normele nationale privind taxa de inmatriculare a autovehiculelor nu erau considerate compatibile cu articolul 90 din Tratatul CE. In raspunsul sau, Romania nu a reusit sa prezinte argumente satisfacatoare si, in pofida discutiilor intense cu Comisia Europeana, nu a modificat textul legislatiei contestate.
Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa de autoritatile din Romania la inceputul acestui an, in scopul limitarii importului de masini poluante. Ea se calculeaza in functie de vechimea masinii, nivelul emisiilor poluante si capacitatea cilindrica. Decizia a fost criticata de oficialii de la Bruxelles care considera taxa discriminatorie in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar. Ei cer ca in calculul taxei sa fie considerate masini second-hand autoturismele mai vechi de o luna, si nu de trei luni.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult