Vezi VIDEO
De 13 ani duce pe picioare o boala grava, dar statul ii da o indemnizatie de handicap de doar 33 de lei. Desi medicii ii recunosc actele din care reiese ca acesta prezinta un anevrism pe creierul mic, baimareanul a fost scos din gradul accentuat de handicap si a fost incadrat in gradul mediu. Radu Chese nici macar nu poate acum sa se prezinte la reevaluarea dosarului de handicap, pentru ca nu-si permite sa faca o analiza de tomograf, care l-ar costa 300 de lei. Barbatul ar putea beneficia de tomografie gratuita, asta insa numai dupa o perioada de asteptare, care poate fi de cateva saptamani sau chiar luni, timp in care nu ar beneficia de indemnizatie, neavand cum sa isi reevalueze dosarul de handicap.
In 2001, lui Radu Chese i s-a descoperit un anevrism cerebral. Barbatul isi aminteste ca s-a dus sa se culce, insa s-a trezit tocmai la spital. A stat saptamani intregi in coma, iar medicii nu-i mai dadeau nicio sansa de supravietuire. De o interventie chirurgicala nici nu putea fi vorba pentru ca ar fi insemnat ca baimareanul sa moara pe masa de operatie. Medicii au incercat sa-l salveze si l-au transferat la un spital din Bucuresti, dar specialistii de acolo au ajuns la concluzia ca acesta trebuie sa ajunga de urgenta la o clinica de specialitate din Franta. Medicii francezi au recurs la o procedura specifica, de embolizare, insa in orice moment boala acestuia se poate agrava.
Barbatul care a lucrat ca electrician s-a pensionat, iar acum incaseaza lunar o suma de doar 443 de lei. Pana anul trecut, baimareanul a beneficiat si de o indemnizatie de handicap de circa 230 de lei pentru ca era incadrat intr-un grad accentuat. In luna iunie 2013, in urma reevaluarii, membrii Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap l-au scos din gradul accentuat, ajungand sa obtina un certificat de handicap pentru un grad mediu. Asa ca, acum, Radu Chese primeste doar 33 de lei.
„E un anevrism pe creierul mic, nu s-a legat nimeni de operatia mea in Romania. M-a trimis prin formularul E 112 in Franta si acolo mi s-a facut embolizare la Institutul din Limoges. Dupa ce am venit acasa mi-am facut dosar pentru handicap, mi s-a dat gradul accentuat, anul trecut mi s-a taiat gradul accentuat si mi s-a dat gradul mediu. Mi-a dat 33 de lei, eu am familie nu pot trai nici cum”, a declarat Radu Chese.
Baimareanul s-a lovit acum si de o alta problema. In cursul acestei saptamani ar fi trebuit sa se prezinte la reevaluare la serviciul pentru persoanele cu handicap. Numai ca Radu Chese nu si-a permis financiar sa-si faca analiza de tomograf pentru care ar fi trebuit sa plateasca 300 de lei. Asa ca reprezentantii Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap nu l-au putut primi fara documentatia necesara.
„Am fost la Oficiul de Pensii pentru handicap, n-au vrut sa ma primeasca. Am platit la medic pentru revizuirea aceasta 50 de lei. Ca sa fac tomograf la cap am nevoie de 3 milioane. De unde sa fac rost de bani? N-am hartiile corespunzatoare, dar cum sa am daca marti am primit pensia. Marti am fost la doctor, pentru analizele acestea. O trebuit sa fac tomograf, eu n-am de unde sa iau 3 milioane. De unde, din 33 de lei? Bataie de joc”, a mai spus baimareanul.
Barbatul cere cu disperare ajutorul semenilor sai, aratand ca nu poate sa se descurce in astfel de conditii, mai ales ca are si o familie de intretinut. „Ne-am descurcat, ca atata face femeia cat plateste taxele: curentul, gaze si noi traim din pensia de 4 milioane ce o iau si asta de handicap: 33 de lei, cu o fetita. Sa ma ajute cineva. Nu mai pot”, spune cu lacrimi in ochi baimareanul.
De cealalta parte, oficialii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures spun ca ei nu fac altceva decat sa respecte legea. Fara actele necesare nu il pot reevalua pe bolnav.
„Domnul s-a prezentat la reevaluare, incidentul la care face referire petrecandu-se la momentul in care i s-a solicitat pregatirea documentatiei ce era prevazuta ca fiind necesara la momentul efectuarii reevaluarii si anume referatul medical neurologic, tomograful cerebral si ancheta sociala”, a explicat purtatorul de cuvant al DGASPC Maramures, Raoul Dromereschi.
In ceea ce priveste stabilirea unui grad de handicap, aceasta s-a facut conform legislatiei. ”Domnul care pune in discutie validitatea incadrarii in grad de handicap a fost evaluat de Comisia de Evaluare Complexa in cursul lunii iunie 2013. La momentul respectiv s-au respectat intru totul prevederile legislatiei in vigoare, dansul fiind incadrat in gradul mediu. Ulterior dansul a depus o contestatie la Comisia Superioara din cadrul Ministerului Muncii, contestatie care in cursul lunii octombrie 2013 a fost respinsa, propunandu-i-se reevaluarea la termenul stabilit de 12 luni, acest termen implindu-se in cursul zilei de ieri”, a adaugat Raoul Dromereschi.
Barbatul trebuie acum sa se grabeasca cu intocmirea dosarului pentru ca altfel risca sa nu-si ia banii pe luna iulie, certificatul de incadrare in gradul de handicap fiind valabil pana in 30 iunie. Reprezentantii DGASPC au precizat ca Radu Chese se poate prezenta in orice moment la reevaluare, cu conditia sa detina toata documentatia necesara. Mai mult, in urma reevaluarii barbatul ar putea fi reincadrat in gradul accentuat, tinand cont ca sufera si de o hemipareza. Conform modificarilor legislative intrate in vigoare luna trecuta, si pacientii ce prezinta diferite forme de paralizie sunt acum incadrati intr-un grad de handicap, acordandu-li-se dreptul la un ajutor financiar.
Cei care doresc sa il ajute pe Radu Chese sunt rugati sa ne contacteze pe adresa redactiei: bulevardul Bucuresti nr. 3, Baia Mare, telefon 0262-221.600, de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 17.00.
Sursa: Camelia Tocaci