Un medic generalist din Roubaix, in nordul Frantei, Christophe Lamarre, gazduieste intr-o cladire care ii apartine aproximativ 50 de romi romani evacuati de autoritati dintr-o tabara in urma cu trei saptamani, relateaza La Voix du Nord, in editia electronica.
„Cand tabara a fost evacuata, nu am rezistat, am mers sa ii vad, la ora pranzului, deoarece stiam ca unii sunt intr-o stare de sanatate proasta”, povesteste Christophe Lamarre, care a intalnit una dintre aceste familii pe trotuar, unde intentiona sa isi petreaca noaptea, pe niste cartoane. „Mama avea o forma grava de poliartrita si ramanand afara risca sa se aleaga cu articulatiile blocate”, povesteste el.
Potrivit La Voix du Nord, in editia electronica, medicul a telefonat peste tot, dar fara sa gaseasca vreo solutie pentru gazduirea acestor persoane. Atunci si-a amintit de fostul sau cabinet medical, unde a lucrat in perioada 2001-2007, in prezent un imobil dezafectat al carui proprietar este, si a decis sa gazduiasca acolo aceasta familie de sase persoane. Apoi a urmat o alta familie, care are un copil in varsta de cinci ani tetraplegic, Pavel, ce urma sa se intoarca in strada dupa doua saptamani la hotel platite de prefectura. „Le-am cerut sa nu spuna nimic, sa ramana in cladire si sa fie discreti”, povesteste medicul.
Dar duminica, 29 septembrie, alertati de un zvon ca „un medic din Roubaix le da apartamente romilor”, aproape 200 de romi au venit din toata zona Lille. „Am vazut venind din Lille indivizi cu caruturi, cu tot bagajul, televizor, saltele …”, s-a creat foarte rapid o revolta in fata cladirii, vecinii furiosi amenintand sa arunce cu benzina pe acoperis si sa ii dea foc.
Politia municipala a fost nevoita sa intervina. „Eram depasit”, recunoaste in prezent Christophe Lamarre. Ajutat de Liga pentru Drepturile Omului din Roubaix si de asociatia Areas, el a triat ocupantii. „In mare, i-am pastrat pe cei care erau deja in Rpubaix, care aveau copiii la scoala aici sau probleme de sanatate. Am pastrat femeile insarcinate, de asemenea”, povesteste medicul. In prezent sunt aproximativ zece familii, respectiv 50 de persoane.
La intrarea in cladire, un prieten algerian, Yahia, joaca rolul de portar si paznic. El doarme acolo, in vechea sala de asteptare si incearca sa filtreze intrarile in cladire. „Este dificil. Trebuie sa fii un adevarat psiholog, sa nu intri in confruntari. Dar este clar ca noaptea vin sa doarma aici si alti romi”, precizeaza Yahia.
In interiorul cladirii, care are incalzire, electricitate, instalatii sanitare si apa curenta, nu este un lux. In fiecare camera locuiesc cel putin doua familii. Mobilierul este improvizat, „recuperat de la lucrurile aruncate”: saltele, plite electrice, frigidere, covoare. Cei mai norocosi au o canapea si cei mai cocheti au agatat de pereti tablouri invechite pe care locuitorii din Rpubaix le-au aruncat.
Acest imobil este insa o solutie temporara. „Vor ramane pana cand se va gasi o solutie. Este clar ca nu le voi cere sa plece daca nu au unde„, afirma el. Intre timp, medicul este cel care le plateste apa, caldura si curentul electric. „Mi-am facut doar datoria de medic. Eu am depus juramantul de a ingriji oamenii, de a nu-i abandona. Nu pot sa ii parasesc fara o solutie, este contractul meu cu pacientii mei”, explica el.
Sursa: Mediafax