Teoretic conectați la școala online, practic deconectați de la Educație. E rezumatul unui an de pandemie pentru elevii României. Cât au pierdut și dacă a meritat, vedeți într-un nou episod din seria Un an de pandemie.
Învățământul românesc, blocat în trecut, s-a trezit brusc la realitate când, într-o zi de luni, ne-am încuiat forțat școlile și ne-am închis elevii în case. Pe genunchi, au început calculele. Câți copii din România nu au acces la școala online? Statul a început goana după tablete, sperând că poate recupera, în câteva săptămâni, trei decenii de neimplicare.
Monica Anisie: „În aprilie, la începutul lui aprilie, am solicitat inspectoratelor şcolare să îmi transmită necesarul. Este normal ca Ministerul Educaţiei să nu ştie, de pe strada Berthelot, ce anume este necesar într-o şcoală”
Alexandra: „Nu am, dar îmi strâng alocația, mai muncesc si eu prin sat cat pot ca sa-mi iau o tableta, un calculator cat de curând”
Calculele de la vârf n-au coincis cu realitatea a un milion de elevi, care nu au avut acces complet la educație, în anul pandemiei. 4 din 10 copii din mediile defavorizate nu au făcut ore în cele 24 de săptămâni de școală online. Fie nu au avut un telefon sau o tabletă, fie nu s-au putut conecta la internet, fie profesorii s-au dovedit neputincioși. După un an, se estimează că zeci de mii de copii au abandonat cu totul școala. Viitorul lor e nesigur. Totul, pentru că, și-n Educație, la fel ca în Sănătate, pandemia ne-a prins nepregătiți.