La o 100 de ani de la Marea Unire, consilierul județean Adrian Cozma pregătește o acțiune unică, simbolică, pentru a marca importantul eveniment de la Alba Iulia. Acesta va porni spre Alba Iulia cu câteva zile înainte de marele eveniment, dar nu oricum ci călare pe un cal. Cozma vrea să refacă și să urmeze traseul pe care înaintașii transilvăneni l-au făcut în urmă cu 100 de ani.
“Să te afli după o sută de ani în locul în care străbunii tăi au strigat: ”Noi vrem să ne unim cu Țara!” este o experiență unică în viața oricărui român.
Dar dacă acest gând este dus până la capăt și vrei să refaci traseul Marii Uniri, aidoma românilor de acum 100 de ani, mergând din Sătmar până la Alba Iulia, călare, atunci cu siguranță că sărbătorirea Centenarului va avea o altă semnificație pentru fiecare temerar care va avea forța și determinarea să urce în șa, ca să ia drumul Albei Iulii”, a spus Cozma.
Acțiunea aparține Asociației Ecvestre ”Perla Neagră” din Satu Mare, care și-a propus refacerea gloriosului traseu, călare.
“Vrem să aducem astfel un omagiu celor 100.000 de români care în Sfânta Zi de 1 Decembrie 1918, au cerut într-un singur glas ca Transilvania să se întoarcă la sânul Patriei – Mamă, împlinind astfel un vis secular al neamului românesc. Desigur, la Alba Iulia poți să ajungi foarte repede și foarte comod cu mașina, în doar câteva ore. Dar suntem încredințați că noi, iubitori ai cailor, putem să aducem un altfel de omagiu acelei clipe astrale care ne-a adus pe toți românii sub aceleași falduri tricolore: din respect pentru cei care ne-au lăsat moștenire o țară românească, așa cum nu a mai fost niciodată până atunci, să refacem traseul acesta de lumină și speranță, în șeile cailor”, menționează organizatorii.
Cozma și echipa formată din 10 călăreți vor porni din Satu Mare în 24 noiembrie 1918 și – în prealabil – vor lua legătura cu colegii lor din Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj și Bistrița, care ar urma să se alăture în acest demers ” plin de adânci semnificații”.
“Da, vom ajunge la Alba Iulia! Și genunchiul nostru se va lăsa exact pe locul în care au îngenuncheat Făuritorii Marii Uniri. Și caii noștri vor necheza a izbândă. Și din adâncuri va urca în ființa noastră tumultul Adevărului și al Istoriei. Și pentru o clipă vom simți deopotrivă, oameni și cai, că suntem nemuritori, cum nemuritor este neamul românesc care a pecetluit la Alba Iulia, destinul de neclintit al României, odată și pentru totdeauna! Știu că drumul nu va fi ușor dar cred cu tărie, cu toată puterea ființei mele, că acum, după o sută de ani, sunt dator și eu, alături de colegii mei, cu o mică jertfă, adusă gloriei neamului meu. Poate că fiecare din noi, din cei zămisliți din lutul sfântului nostru pământ, are acum la Centenar, o datorie față de neamul în mijlocul căruia a văzut lumina zilei. Noi, asta am crezut că trebuie să facem. Pentru că oricâte schimbări ar fi în lume, iubirea de neam, respectul față de eroismul înaintașilor noștri, este stânca pe care putem ridica nădejdile noastre de mai bine!”, încheie reprezentanții Asociației Ecvestre “Perla Neagră”.