Disperarea românilor pentru obținerea pașapoartelor a rămas la fel de mare ca și în primele zile de la izbucnirea razboilui din Ucraina. Unii au călătorit sute de kilometri pentru a obține unul. Asta după ce mai multe județe au rămas făra locuri libere pentru următoarele câteva luni. Majoritatea nu au în plan nicio călătorie în perioada următoare, dar își fac pașapoarte de frica izbucnirii unui posibil războiului și la noi în țară.
Mulți români călătoresc sute de kilometri pentru a-și putea face pașapoartele
Un bărbat a mers din Cluj-Napoca până în Baia Mare ca să își reînoiască pașaportul, deoarece în municipiu nu a mai găsit niciun loc liber pe platforma de programare până la începutul lunii mai, iar nevoia de a avea asigurat pașaportul printre actele de trebuință l-a împins să meargă mai bine de 150 km pentru a obține unul.
„Ceea ce doream eu să fac era să trec cu convoiul în Ucraina şi pentru asta aveam nevoie rapid de paşaport. Prima dată am încercat cred că în a treia sau a patra zi de război tot aşa pentru Ucraina şi am primit primul răspuns pentru începutul lunii mai”, a declarat clujeanul.
S-a înregistrat o creștere a cererilor de 450% față de anul trecut
Peste tot în România, programul serviciilor de pașapoarte a fost prelungit, iar ghișeele sunt deschise inclusiv sâmbăta pentru a face față cererii. Oamenii sunt atât de disperați pentru a obține cât mai repede pașaportul încât călătoresc zeci sau chiar sute de kilometrii pentru că orașele de unde provin nu mai au locuri disponibile.
„Judeţele din care vin sunt cele limitrofe şi aş putea să mai spun că mai vin inclusiv de la Cluj-Napoca. În general în perioadele astea se aglomerează serviciile de paşapoarte pentru că începe să se încălzească vremea, lumea se gândeşte la concedii, să plece într-un sejur undeva, dar cei mai mulți vor să dețină un pașaport de frica războiului”, a declarat prefectul Maramureșului, Rudolf Stauder.
Frica de război, principalul motiv pentru creșterea cererilor de reînoire a pașapoartelor
Cei mai mulți își fac pașapoarte de frica unui posibil război care ar putea trece de granițele Ucrainei. De exemplu, în Baia Mare, pentru o programare la serviciul de pașapoarte, oamenii trebui să aștepte în jur de o săptămână. După izbucnirea războiului din Ucraina, la nivel naţional s-a înregistrat o creştere a cererilor cu 450% faţă de anul trecut.