Medicii Spitalului Parhon din Iaşi au făcut primul transplant de rinichi, după ce secţia de chirurgie a fost închisă din cauza incendiului care a distrus acoperişul, la începutul acestei luni. O femeie de 56 de ani a a primit un rinichi de la un donator de 17 ani, intrat în moarte cerebrală. Al doilea rinichi, inima şi ficatul tânărului au salvat încă trei vieţi ale altor pacienţi din Iaşi, Târgu Mureş şi Bucureşti.
Părinţii unui tănăr care a intrat în moarte cerebrală după un accident de maşină au decis că pierderea lor poate fi şansa unei vieţi normale pentru alţii.
Raluca Neagu, coordonator Centrul de Transplant Iaşi: Este primul donator din acest an din regiunea Moldovei, din zona Sucevei. Un adolescent de 17 ani, de la care s-au prelevat cordul, ficatul şi rinichii.
O femeie de 56 de ani din Suceava a primit unul dintre rinichi. Transplantul a fost realizat de o echipă de medici de la spitalul Parhon din Iaşi. E prima intervenţie făcută aici, după ce, la începutul lunii, acoperişul unităţii medicale a luat foc.
Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Parhon: O pacientă care făcea dializă la Suceava de 2 ani de zile şi care, din punct de vedere imunologic, s-a potrivit cel mai mult.
5 ore a durat complicata intervenţie chirurgicală. Medicii spun că starea de sănătate a pacientei este bună.
Adelina Miron, medic specialist urolog: Intervenţia a decurs bine, nu au fost incidente intraoperatorii. A decurs în mod obişnuit.
Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Parhon: Sunt chirurgi pregătiţi, anestezişti pregătiţi şi care ar putea face de 10 ori mai multe intervenţii decât s-au făcut până în prezent.
Tot în Iaşi, la Spitalul Sfântul Spiridon, s-a făcut transplantul de ficat. Un bărbat care suferea de ciroză a primit o şansă la o nouă viaţă. Al doilea rinichi a mers la un pacient din Bucureşti, iar inima a ajuns la Târgu Mureş.
În acest moment, în Registrul Naţional de Transplant sunt înregistrate aproape 4.800 de cereri, cele mai multe dintre ele, pentru transplant renal.